Ajax is na gelijkspel in Rome klaar in Europa League

Ten Hag voerde in Rome slechts één wijziging door in zijn opstelling: Sean Klaiber verving de geschorste Devyne Rensch. De oefenmeester van Ajax stelde vooraf dat hij wilde dat zijn ploeg hetzelfde voor de dag zou komen in de heenwedstrijd, maar toch waren de eerste mogelijkheden voor Roma. Een schot van Lorenzo Pellegrini miste door de inzet van Klaiber kracht, waarna de bal met acht minuten op de klok in het net lag. Het doelpunt van Jordan Veretout werd echter geannuleerd wegens buitenspel.

Het duurde tot de veertiende minuut voordat Ajax zich écht gevaarlijk liet zien in het strafschopgebied van Roma. Antony kwam in balbezit na een slippertje van doelman Pau López en bediende Davy Klaassen, wiens schot in kansrijke positie geblokt werd. Kort daarna kreeg Ajax andermaal een goede mogelijkheid, na een teruggetrokken voorzet van Klaiber. Het schot van Tadic bracht López echter niet in de moeilijkheden. Na 22 minuten moest Ten Hag al een wijziging doorvoeren, toen Klaiber niet verder bleek te kunnen en vervangen werd door Perr Schuurs.

In de tweede fase van de eerste helft had Ajax weliswaar het balbezit, maar ook moeite om een gaatje te vinden in de defensie van Roma. Dusan Tadic meende nog recht te hebben op een strafschop na een vermeende overtreding van Riccardo Calafiori, maar scheidsrechter Anthony Taylor en videoscheidsrechter Stuart Attwell gingen hier niet in mee. Ten Hag greep in de rust in door Brobbey in te brengen voor Antony. Die keuze betaalde zich al na drie minuten uit. Een uitstekende lange pass van Schuurs bereikte Brobbey, die de bal over de uitgekomen López heen liftte.

Kort na de openingstreffer leek Ajax ook op 0-2 te komen. Nicolás Tagliafico veroverde de bal in een duel met Henrikh Mkhitaryan, waarna Edson Álvarez Brobbey inspeelde. De spits zag zijn schot via López bij Tadic terechtkomen, die de bal beheerst in de hoek schoof. Videoscheidsrechter Attwell riep Taylor echter naar het scherm voor een overtreding van Tagliafico op Mkhitaryan, waarna er een streep door het doelpunt ging. Met nog twintig minuten te gaan bracht Ten Hag meer aanvallende impulsen in zijn elftal, door Álvarez te vervangen door Mohammed Kudus.

Met Kudus koud op het veld viel het doelpunt aan de andere kant. Calafiori kon na het uitglijden van Jurriën Timber een voorzet geven, die door Ryan Gravenberch werd verlengd. Dzeko profiteerde daarvan en tikte bij de tweede paal de bal in het open doel. Voor de laatste tien minuten werden Lassina Traoré en Oussama Idrissi ten koste van David Neres en Schuurs ingebracht in de zoektocht naar een doelpunt dat een verlenging zou opleveren. Ajax slaagde er in de vijf minuten blessuretijd echter niet meer in om tot grote kansen, en daarmee doelpunten, te komen, waardoor Roma zich mag opmaken voor de halve finale van de Europa League.