Ajax klopt FC Groningen en komt naast PSV te staan

FC Groningen verraste de regerend kampioen in de openingsfase: het durfde te voetballen en zette dapper druk naar voren. Ajax wist zich daar niet zo goed raad mee en moest vaker 'in de achteruit' dan het had verwacht. Het bofte dat FC Groningen het overwicht niet uitdrukte in echte kansen voor het doel van Kenneth Vermeer en dat Liesveld te eenvoudig een strafschop toekende, na dertien minuten. Virgil van Dijk beging een overtreding op Boerrigter buiten 'de zestien', maar de arbiter gaf de verdediger geel en wees gedecideerd naar de stip.

Alsof het recht moest zegevieren, schoot Siem de Jong vervolgens te zacht richting de rechterhoek. Luciano dook er goed naartoe en keerde de inzet van de Ajax-aanvoerder dan ook. Zonder de verzilvering van de makkelijk gegeven penalty vervolgde de wedstrijd zijn weg en was het Ajax dat bovenliggend werd. Viktor Fischer pingelde echter teveel bij een kans en Boerrigter schoot van afstand over het doel van Luciano. FC Groningen bleef zo hopen op een eerste doelpunt in de ArenA sinds 2007. Dat doelpunt kwam er niet, maar Ajax scoorde juist wél.

Met de rust langzaamaan in zicht gaf Daley Blind vanaf links een voorzet, die bij Danny Hoesen arriveerde. Hij gaf direct af aan Boerrigter en de flankspeler haalde uit de draai uit en vond de rechterhoek (1-0). Ajax koos het perfecte moment uit voor de stoot die het FC Groningen toebracht, want de noorderlingen oogden de laatste minuten voor rust futloos. Dat kreeg in de tweede helft een vervolg, al moet het gezegd dat FC Groningen toen opnieuw niet bofte met Liesveld. De scheidsrechter kende Ajax na bijna tien minuten namelijk opnieuw een strafschop toe.

Ricardo van Rhijn joeg de bal van afstand hard op de lat en in de rebound wilden Fischer en De Jong een combinatie aangaan. De aanvoerder werd echter vastgehouden en weer ging de bal op de stip. Ditmaal legde Schöne aan en hij benutte de buitenkans wél: de Deen werd zo de enige speler in de huidige Eredivisie die voor zijn derde club een strafschop benutte, na dat reeds bij De Graafschap en NEC te hebben gedaan. FC Groningen voetbalde tot de 2-0 pover en was daarna helemaal niet meer bij machte een vuist te maken: het bofte dat Jody Lukoki de schade niet nog erger maakte en slechts de lat raakte. Ajax heeft de wind in de rug en staat nu, samen met PSV, op plaats drie. Het mag afwachten wat de concurrentie zondag doet.