Ajax koopt tegen FC Utrecht niets voor generale in beker

Na 45 minuten stond er 1-0 op het scorebord, maar omdat beide partijen uitstekende kansen op doelpunten misten mocht dat toch een klein wonder genoemd worden. De enige treffer van het eerste bedrijf viel al na zes minuten, na een uitstekende steekbal van Christian Eriksen. De Deen stuurde Jody Lukoki de diepte in, die niet voor eigen succes ging maar het ding laag voorzette richting de tweede paal. Daar kwam Ryan Babel aangelopen om rustig binnen te tikken voor het openingsdoelpunt. Dat Eriksen en Babel bij het doelpunt betrokken waren is niet bijzonder: dat waren ze bij de laatste negen doelpunten van de Amsterdammers ook al.

FC Utrecht, dat het in de Amsterdam ArenA moest doen zonder de steun van eigen supporters, liet zich zeker niet onbetuigd. Er vielen twee grote kansen op de gelijkmaker te noteren en de eerste was voor Cedric van der Gun. FC Utrecht zette druk op de helft van Ajax, veroverde de bal en Anouar Kali stelde zijn ploeggenoot met een heerlijke steekbal in staat te scoren. Van der Gun schoot naast. Vlak voor rust raakte Jacob Mulenga de paal met een matige inzet, die nog van richting werd veranderd door Toby Alderweireld.

De meeste kansen waren echter voor Ajax, dat telkens doelman Robbin Ruiter op het pad vond. Zo redde de sluitpost op pogingen van Siem de Jong en Tobias Sana en was hij alert bij een wippertje van Daley Blind. Ajax-trainer De Boer bracht na de pauze Fabian Sporkslede het veld in voor Christian Poulsen en die wissel bleek vijf minuten na rust geen gelukkige. Sprokslede verlengde een voorzet van Kali met zijn hoofd en kopte de bal onbedoeld in de verre hoek van zijn eigen doel: 1-1. Bijna herstelde Ajax de marge binnen een paar minuten, ware het niet dat Babel de paal vond na weer een actie van de voor Dave Bulthuis ongrijpbare Lukoki.

Ajax leek de draad even kwijt, maar kreeg na zeventig minuten wel een gouden mogelijkheid op de 2-1. Eigenlijk was alles goed aan de actie van Babel, De Jong en Eriksen. De voorzet van Babel was prima op snelheid, de kaats van De Jong uitstekend en de loopactie van Eriksen mocht er ook zijn. Oog in oog met Ruiter produceerde de Deen echter een zeer teleurstellend rollertje. Aan de andere kant waren er nog kleine kansen te noteren voor Jacob Mulenga, maar doelman Kenneth Vermeer (die in de eerste helft geblesseerd raakte, maar het duel wel uitspeelde) stond zijn mannetje. Omdat Van der Gun in het zijnet schoot en Ruiter prachtig redde op een inzet van Sana bleef het ook in de slotfase 1-1.