Ajax laat koppositie glippen na sensationeel 4-4 gelijkspel

Voor Ajax was er zowel goed als slecht nieuws in de paar minuten voor de aftrap. Vanuit Emmen kreeg men te horen dat PSV tegen puntenverlies was aangelopen (2-2), maar de zieke doelman André Onana haakte op het laatste moment wel af. Hij werd onder de lat vervangen door Kostas Lamprou. Ajax tikte de bal in de eerste minuten rustig rond, maar voerde het tempo daarna op. Het leidde tot een open fase, waarin binnen vier minuten driemaal werd gescoord. Dusan Tadic was de eerste die zijn naam op het scoreformulier kreeg.

Na een kort genomen corner slingerde Lasse Schöne de bal voor het doel en Tadic werd door al zijn tegenstanders over het hoofd gezien. Geheel vrijstaand werkte de Serviër de 1-0 binnen. Heerenveen reageerde razendsnel: Kik Pierie verdedigde vooruit en vond Sam Lammers, die oog in oog met Lamprou de verre hoek vond. Ook Ajax liet zich niet uit het veld slaan: via opnieuw Tadic werd het weer 2-1. De aanvaller ging een combinatie aan met Hakim Ziyech, schudde Sherel Floranus van zich af en stiftte de bal langs keeper Warner Hahn.

Ditmaal wist de thuisploeg de voorsprong uit te breiden. Na een klein halfuur kreeg Heerenveen de bal niet weg na een vrije trap. Hahn wilde het leer vangen, maar kwam te laat uit zijn doel en werd onbedoeld gepasseerd door zijn eigen ploeggenoot Pelle van Amersfoort. In de daaropvolgende fase liet Ajax de teugels vieren en kwam Heerenveen wat meer aan voetballen toe. Maar zodra Ajax het tempo opvoerde, kwamen de bezoekers in moeilijkheden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de slotfase van de eerste helft en dat resulteerde in een penalty voor de Amsterdammers.

Lucas Woudenberg hield Donny van de Beek vast, waarna Serdar Gözübüyük naar de stip wees. Tadic liet na zijn hattrick te completeren, want Hahn pareerde de penalty met de voet. Heerenveen bleef dus in leven en kwam na de rust helemaal terug. Eerst werd het 3-2 via Lammers, die de nodige meters maakte op de helft van Ajax en de bal vanaf zestien meter behendig achter Lamprou schoof. Bij de 3-3 speelde Lammers weer een hoofdrol. Hij bediende Mitchell van Bergen, die Sinkgraven doldraaide en Lamprou passeerde in de verre hoek. Het was zijn vierde treffer in zijn laatste vier duels in de Eredivisie. Ajax wist zich geen raad met de vlijmscherpe counters van de Friezen en voelde de koppositie plots uit de handen glippen.

Met man en macht zochten de Amsterdammers naar de 4-3. Meermaals lag Hahn in de weg: de doelman reageerde met een katachtige reflex op een kopbal van Kasper Dolberg, stopte een inzet van Van de Beek met de voet en pakte een volley van Lasse Schöne. Hij zag een vrije trap van Ziyech bovendien op de paal belanden. Ajax haalde opgelucht adem toen Gözübüyük na het bekijken van beelden van contact tussen Lamprou en Lammers geen penalty toekende aan Heerenveen. Vervolgens kreeg men via Klaas-Jan Huntelaar toch waarnaar het zo verlangde: bij de tweede paal schoot de invaller hard raak na een voorzet van Tadic. Maar in de blessuretijd tikte Pierie uit een corner van Zeneli de 4-4 binnen en daarna miste laatstgenoemde nog een kans op de 4-5, want Lamprou lag in de weg, terwijl Hahn de 5-4 voorkwam aan de overzijde.