Ajax maakt doelsaldo nóg imposanter; emotionele avond voor Rensch

Bij Ajax werden Lisandro Martínez en Edson Álvarez ten opzichte van het duel met Feyenoord (0-2 winst) vervangen door Devyne Rensch en Davy Klaassen. Na een openingsfase waarin Fortuna zich vooral via Mats Seuntjens enkele keren dreigend voorin meldde, nam Ajax de wedstrijd volledig in handen. Na een klein kwartier werd Daley Blind door Dusan Tadic volledig vrijgespeeld in het strafschopgebied. De linksback zag zijn eerste schot geblokt worden en vond in tweede instantie alsnog een gaatje: 1-0.

Kort daarna creëerde Ryan Gravenberch een vrije schietkans voor zichzelf, maar zijn poging ging recht op doelman Yanick van Osch. Antony wist de bal in de 22ste minuut wél in de hoek te plaatsen. De aanvaller dribbelde vanaf de rechterflank naar binnen, omspeelde Ben Rienstra en liet Van Osch vanaf de rand van het strafschopgebied kansloos: 2-0. In de slotfase van de eerste helft brak Sébastien Haller door in de zestien, maar vanuit een moeilijke hoek wist de spits van Ajax de verre hoek niet te raken.

Ook na rust zocht Ajax naar hartenlust de aanval. Antony ging op snelheid moeiteloos voorbij Roel Janssen, maar schoot vervolgens in vrije positie recht op Van Osch. Daarna kopte Haller na een uitstekende indraaiende voorzet van Antony onvoldoende richting de hoek. Ook Berghuis ging op zoek naar een treffer met een geplaatste bal, waar Van Osch eveneens een antwoord op had.

Ajax deelde acht minuten voor tijd alsnog de genadeklap uit aan Fortuna. Antony stak Rensch in het strafschopgebied weg, waarna de vleugelverdediger de bal van dichtbij in de verre hoek prikte: 3-0. Haller kon de score via een penalty uitbreiden, nadat invaller Kenneth Taylor werd gevloerd door Janssen: 4-0. In blessuretijd vlamde Haller de bal in het dak van het doel, nadat de spits van Ajax werd weggestoken door Timber: 5-0.