Ajax mist ideeën en gaat thuis ten onder tegen ADO

De speler van ADO brachten in de praktijk wat coach John van den Brom ze vooraf had opgedragen. Suárez en El Hamdaoui werden vakkundig afgesneden van hun medespelers, waarmee de angel uit het spel van de thuisploeg werd gehaald. Helemaal ongevaarlijk bleven de twee Amsterdamse aanvallers desondanks niet. Zo schoot Suárez tot grote irritatie van zichzelf hard in het zijnet en mikte El Hamdaoui van dichtbij een knappe volley op de vuisten van de sterk keepende Gino Coutinho.

De meeste én de beste kansen in de eerste helft waren echter voor de bezoekers uit Den Haag, die zo nu en dan brutaal het initiatief grepen en de goede vorm van de laatste weken daarmee onderstreepten. Zo dwong Ricky van den Bergh Ajax-goalie Maarten Stekelenburg na een kwartier tot een uiterste krachtsinspanning en verzuimde Frantisek Kubik om een medespeler te bedienen toen hij alleen op de vijandelijke goal afging. Het gehaaste schot van de aanvaller eindigde tegen de touwen, maar wel aan de verkeerde kant van de paal.

Ajax, dat Gregory van de Wiel inmiddels geblesseerd had zien uitvallen, moest op slag van rust alsnog de 0-1 slikken. Na enkele prachtige combinaties belandde de bal in de zestien bij Verhoek, die buitenspel leek te staan maar het voordeel van de twijfel kreeg. De aanvaller van ADO aarzelde niet en liftte de bal op prachtige wijze over Stekelenburg heen de lange hoek in. Nog geen minuut later dacht de thuisploeg op gelijke hoogte te kunnen komen, maar scheidsrechter Bas Nijhuis weigerde een overtreding op Siem de Jong te bestraffen met een penalty.

Ajax leek na rust op te leven en kreeg kansjes via wederom El Hamdaoui en Suárez, maar kon de gelijkmaker niet afdwingen. In het vervolg van het tweede bedrijf werd een schrijnend gebrek aan ideeën en raffinement zichtbaar. ADO hield eenvoudig stand en liet enkel invaller Miralem Sulejmani (redding Coutinho) en De Jong (afzwaaier) in de buurt komen. De beste kansen waren ook nu voor de gasten. Zo schoot Lex Immers dankzij een interventie van Stekelenburg in het zijnet, en raakte Verhoek niet veel later de kruising. De Jong was in blessuretijd alsnog dichtbij de 1-1, maar Coutinho pareerde en stelde zo de zege veilig.