Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax moet niet kampioen worden

Laatste update:

De voorafgaande vier afleveringen zijn allemaal geëindigd met de ploeg van Frank de Boer op een in elkaar geknutseld podium waar, in een regen van rode en witte snippers, triomfantelijk de schaal omhoog werd gehouden. Opvallend genoeg waren de Amsterdammers alleen in de laatste editie ook de uitgesproken favoriet. Het nieuwe aankoopbeleid na de revolutie van Johan Cruijff deed de wenkbrauwen fronsen bij de voetbalkenners die zagen dat de onwil om grote transferbedragen neer te tellen voor Nederlandse talenten, resulteerde in het mislopen van enkele aankopen. Ondertussen bleek de concurrent uit Eindhoven wel bereid om stevig in de selectie te investeren, haalde Twente Luc Castaignos terug uit Milaan en zag Vitesse de ene na de andere dartele speler uit de gelederen van Chelsea overkomen. Feyenoord deed ondertussen een succesvol beroep op de jeugdopleiding en haalde met Graziano Pellè een onverwachte topscorer in huis. Maar hoe spannend het ook was, met een eerste plaats die bijna wekelijks van eigenaar veranderde, clubs die afhaakten en weer aanklampten, het resultaat is ondertussen bekend.

Ondertussen hangt de vlag er voor de concurrentie heel anders bij. Na PSV is het nu de beurt aan Feyenoord om een groot deel van de selectie uit te zwaaien. Met een beperkt budget om te herinvesteren zullen de verwachtingen in de Kuip ten opzichte van vorig seizoen behoorlijk naar beneden bij gesteld worden. Het hoeft niet zo'n debacle te worden als het afgelopen seizoen in Eindhoven natuurlijk, waar Marcel Brands nog altijd worstelt om een evenwichtige groep samen te stellen en men vreest ook Memphis Depay nog kwijt te raken. Vitesse heeft een tumultueuze eigenaarswissel achter de rug en staat inmiddels te koop waaruit geconcludeerd kan worden dat dit experiment door Chelsea als mislukt wordt beschouwd. Twente is geen baas meer in eigen portemonnee nu het heeft plaats genomen in het financiële strafbankje van de KNVB. Het boekhoudkundig gerommel met de tv-inkomsten en de samenwerking met Doyen geven aan dat Joop Munsterman moeite heeft zijn project op poten te houden.

Hoewel Ajax ook niet ongeschonden uit de transferperiode zal komen, lijkt het er toch op dat deze club over de beste papieren beschikt voor het komende seizoen. Een unicum, vijf titels op een rij, lijkt binnen handbereik. Marc Overmars kon melden dat de selectie al op orde is, zelfs als er spelers vertrekken. En dat heeft alles te maken met de unieke situatie van Ajax ten opzichte van alle andere clubs uit de eredivisie. Het gaat de club namelijk behalve sportief, ook financieel enorm voor de wind. Er hoeft niet eerst verkocht te worden voordat er gekocht wordt en eigenlijk alleen door de deelname aan het kampioenbal wordt er jaar na jaar afgesloten met een positief eindresultaat. Het is niet overdreven om te stellen dat betaald voetbal in Nederland een financiële woestijn is met een overdadige oase die de Champions League heet. Het hek dat om deze oase staat is zo hoog gemaakt dat alleen de kampioen van ons land toegang heeft. Twee voorrondes, waarvan een tegen een vertegenwoordiger van een topland, maken het doordringen tot de groepsfase voor de vicekampioen een onmogelijke missie. En dus is een club die de ene titel na de andere pakt eigenlijk een slechte zaak voor het Nederlandse voetbal.

Wat zegt het over een competitie als de strijd om de tweede plaats spannender is dan de vraag wie er kampioen wordt? Let wel, die situatie doet zich in Nederland nog niet voor. Dat Ajax kampioen wordt is geen uitgemaakte zaak en de vier titels van De Boer waren niet met overmacht. Maar het feit dat het entreebewijs voor het miljoenenbal al weer naar de Arena is verstuurd, betekent dat men daar opnieuw de kans heeft financieel van de concurrentie weg te lopen. Dat lijkt heel erg leuk voor het grootste deel van de voetballiefhebbers in Nederland, maar dat is het natuurlijk niet. Mocht Ajax afstevenen op een suprematie in ons landje, dan is dat eigenlijk een slechte zaak voor alle voetballiefhebbers, ook voor degenen met de drie sterren op het shirt. Een sportieve strijd wordt interessanter en aantrekkelijker naarmate de spanning toeneemt. Het bewijs voor die stelling is de laatste wedstrijd van het seizoen in het jaar 2011, op 15 mei. Maar wie herinnert zich ook niet de dag dat niet minder dan drie clubs op de laatste dag kampioen konden worden. Een achtbaan van emoties, hoop en wanhoop: allemaal te danken aan de onzekere uitkomst.

Het lijkt wat arrogant om hier als supporter van Ajax te verkondigen dat andere clubs hun uiterste best moeten doen om ook eens kampioen te worden. Maar zo is dit artikel niet bedoeld. Behalve supporter van Ajax ben ik ook voetballiefhebber, of juist voetballiefhebber. We maken ons met z'n allen grote zorgen over onze bescheiden rol in Europa en we kijken met een schuin oog naar de financiële kloof tussen onze competitie en andere Europese landen. Maar de slechte gezondheid van onze clubs zorgt ook voor problemen binnen onze eigen competitie. Het is nog niet zover, maar een uitholling dreigt. En dus zou Ajax even geen kampioen meer moeten worden. Nou ja, dit jaar nog even wel want vijf op een rij is een record en dat willen wij niet mislopen.

Meer nieuws

Footy Headlines lekt na thuistenue ook uitshirt Feyenoord voor komend seizoen
5
Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
87
Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
23
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
16
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
36
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties