Ajax nieuwe lijstaanvoerder na overwinning in Almelo

Frank de Boer zal echter nog wel wat aan te merken hebben op het spel van Ajax. Hoewel de eerste kans van de wedstrijd op naam van Sulejmani kwam, was Heracles in de eerste helft de bovenliggende partij. De ploeg van Peter Bosz speelde met veel durf en drukte Ajax naar achteren, wat ook resulteerde in enkele gevaarlijke momenten. Antoine van der Linden dacht recht te hebben op een strafschop toen hij werd gehinderd door Kolbeinn Sigthórsson, terwijl een schot van Willy Overtoom uit de kruising werd geplukt door Kenneth Vermeer. Toby Alderweireld maakte nog bijna een eigen doelpunt en uit de hoekschop die volgde kwam Heracles via Overtoom op een verdiende voorsprong.

Ajax had in aanvallend opzicht maar weinig laten zien, maar gaf gedwongen door de achterstand meer gas naar voren. Sulejmani, Christian Eriksen en De Jong zorgden al voor gevaar, voordat laatstgenoemde kort voor rust de gelijkmaker binnenwerkte. Theo Janssen vond Sulejmani, die via Remko Pasveer binnen leek te schieten. Vlak voor de doellijn gaf De Jong echter het laatste zetje, waardoor de gelijkmaker op zijn naam kwam te staan. Ajax kon door dit doelpunt met een positief gevoel de rust in en kwam in de tweede helft beter voor de dag.

De Amsterdammers gingen op zoek naar een voorsprong, maar gaven daarbij ook veel ruimte weg in de achterhoede, wat een open wedstrijd met mogelijkheden voor beide doelen opleverde. Eerst kwam De Jong dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond, maar zijn schot werd gekraakt, en Eriksen schoot net voorlangs. Aan de overkant kwam Ajax met de schrik vrij, toen een hoekschop van Marko Vejinovic in één keer op de paal belandde. Kort hierna kwam de landskampioen op voorsprong. Pasveer kon een schot van Derk Boerrigter niet klemmen en zag De Jong de rebound binnen werken.

Het harde schot van Boerrigter bleek direct het laatste wapenfeit te zijn van de linksbuiten, die werd vervangen door Lorenzo Ebecilio. Hij had Ajax kort na zijn entree naar een veilige marge moeten koppen, maar van dichtbij mikte de invaller te hoog en ging de kans verloren. Heracles ging op jacht naar de gelijkmaker, maar liep bij een counter tegen de 1-3 aan. Uitblinker Eriksen draaide handig weg bij Mark Looms, behield het overzicht en stelde Sulejmani in staat om de beslissende treffer binnen te stiften. Twee minuten voor tijd maakte Plet er nog wel 2-3 van, maar de zege van Ajax kwam niet meer in gevaar. In de blessuretijd kreeg Ebecilio nog wel een directe rode kaart, na een harde tackle op Lerin Duarte. Ajax komt nu op dertien punten terecht: één meer dan FC Twente.