Ajax ontsnapt met magere zege op FC Groningen

Ajax is nu al veertien wedstrijden op rij ongeslagen in de Eredivisie en Groningen was nota bene de laatste ploeg die het team van Frank de Boer wist te kloppen. De noorderlingen konden vrijdag niet stunten, maar deden het in de eerste minuten wel heel aardig in de Amsterdam ArenA. Groningen liet zien dat het niet van plan was om zich in te graven en kwam na vier minuten bijna op voorsprong. Jarchinio Antonio schoot na een goede rush van verdediger Hans Hateboer echter over. Bij Ajax wilde het niet echt vlotten, maar de ploeg werd met de minuut sterker en opende na een kwartier de score.

Lasse Schöne zette Ricardo Kishna met een mooi balletje voor het doel en de aanvaller vond vervolgens met de buitenkant van de voet de verre hoek van Sergio Padt: 1-0. Die goal veranderde het spelbeeld, want Ajax kreeg de controle over de wedstrijd en Groningen kon de tegenstander maar niet van de bal krijgen. De thuisploeg zorgde voor dreiging, al bleven grote kansen lange tijd uit. Mike van der Hoorn kreeg na 38 minuten wel een vrije kopkans, maar hij knikte een meter naast. Namens Groningen liet Antonia voor de tweede keer een geweldige mogelijkheid onbenut. Het bleef daardoor tot de rust bij 1-0.

Groningen gooide in de tweede helft het tempo omhoog en ging op zoek naar de gelijkmaker, maar doelman Jasper Cillessen werd nooit echt op de proef gesteld. Ajax ging na een slappe start ook wat meer naar voren spelen en dat leverde na een klein uur spelen een kleine kans op voor Arek Milik, maar de omhaal van de spits mislukte. Even later was Lucas Andersen dicht bij de tweede treffer, maar nadat de Deen zich vrij had gekapt schoot hij verwoestend over. Hoewel beide partijen voor een vermakelijk kijkspel zorgden, waren de kansen op één hand te tellen en leek Ajax dan ook relatief gemakkelijk stand te houden.

Een kwartier voor tijd had De Trots van het Noorden van trainer Erwin van de Looi echter moeten scoren, maar Antonia schoot de bal ruim naast na een prachtige en vlotte aanval. In de slotfase voorkwam Padt met een stijlvolle nog de 2-0 van Milik. In de blessuretijd werd het door een eigen goal van Kappelhof alsnog 2-0, maar De Boer kon onmogelijk tevreden zijn over het spel van zijn elftal in de tweede helft. De drie punten bleven desondanks in Amsterdam en de laatste keer dat Ajax in het eerste duel van een kalenderjaar een wedstrijd verloor, was in 1999 (FC Twente, 1-2). Groningen moet ondertussen blijven wachten op zijn eerste uitzege op Ajax sinds mei 1994.