Ajax overtuigt in eerste halfuur en boekt simpele zege in Friesland

Dwight Lodeweges had op voorhand aangekondigd Ajax hard aan te willen pakken na de nederlaag in Kiev, maar zijn spelers gaven daar geen gehoor aan. De bezoekers uit Amsterdam begonnen namelijk uitstekend en stonden al binnen elf minuten op een 0-2 voorsprong. Bij het eerste de beste schot op doel, door Arek Milik, lag de bal meteen in het net: Kristoffer Nordfeldt zat er nog wel bij in de korte hoek, maar kon de Pool niet van het scoren houden. Vijf minuten later kopte Davy Klaassen raak uit een hoekschop. Ajax zat daarmee al vroeg op rozen.

Ajax domineerde en controleerde en had via Klaassen op 0-3 moeten komen. De middenvelder stuitte dit keer echter op Nordfeldt. Na een half uur spelen werd Heerenveen eindelijk wakker en sloop er agressiviteit in de thuisploeg. Het leidde vrijwel meteen tot de 1-2 , die op naam kwam van Joël Veltman. De stopper werkte ongelukkig in eigen doel voordat Mark Uth dat kon doen. De goal werd niet veel later gevolgd door nog een enorme kans, maar dit keer kon Nicolai Boilesen op de lijn redding brengen. Ajax leek te wankelen, maar scoorde op een perfect moment: een vrije trap werd binnengekopt door Joël Veltman, die een paar minuten later ook nog de 2-3 voorkwam. Een slordige terugspeelbal van Klaassen leidde een enorme kans voor Uth in, maar de Ajax-stopper bracht op de lijn redding.

De 1-3 stand haalde daardoor de rust, maar Heerenveen liet er na de hervatting geen gras over groeien. De thuisploeg maakte de intenties meteen duidelijk en zette volop druk naar voren. Dat leidde al meteen tot een enorme kans voor Uth, maar de Duitser verzuimde om onverklaarbare redenen om van twee meter afstand van het doel zijn voet tegen de bal te zetten. Jasper Cillessen had vervolgens geluk dat het leer uiteindelijk via-via op de paal eindigde. Tien minuten later was er weer een grote kans voor Uth, dit keer op aangeven van Luciano Slagveer. De voorzet van rechts werd nu wel op waarde geschat, maar de inzet van de spits miste de juiste richting.

Het was dan ook vooral overleven voor Ajax in de eerste twintig minuten van de tweede helft. De bezoekers sloegen echter wederom op een perfect moment toe en deelden daarmee de genadeklap uit. Bij zo'n beetje de eerste serieuze aanval vond Anwar El Ghazi de voeten van Milik, die bij de tweede paal in één keer uithaalde en zijn tweede van de middag achter Nordfeldt schoot. Daarmee verdween alle hoop bij de thuisploeg. Dat gebeurde helemaal nadat Pele van Anholt de doorgebroken El Ghazi de doorgang tot het doel belette en met rood van het veld werd gestuurd. Uit de vrije trap die daarop volgde raakte Milik de buitenkant van de paal. Het zou het laatste serieuze moment van opwinding blijken.