Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Ajax verdient recordbedrag in groepsfase Champions League

Laatste update:

Ajax eindigde vorig seizoen op de tweede plaats in de Eredivisie en moest zich via de voorrondes van de Champions League zien te plaatsen voor de groepsfase. Het team van Ten Hag rekende in de tweede voorronde, derde voorronde en play-offs achtereenvolgens af met Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. Net als alle andere 31 geplaatste clubs ontving Ajax een startpremie van 15,25 miljoen euro.

Voor het eerst keert de UEFA ook een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,1 miljoen euro en de nummer een ontvangt 35,2 miljoen euro. Ajax is terug te vinden op de 21e plaats op de ranglijst, maar omdat een aantal clubs die hoger staan dit seizoen niet deelnemen aan de Champions League (Zenit Sint-Petersburg, AC Milan, Sevilla, Arsenal en Chelsea) zijn de Amsterdammers de nummer 17 op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van de afgelopen tien jaar. Deze plaats levert Ajax nog eens 18,7 miljoen euro op.

De UEFA heeft dit seizoen in totaal 2,04 miljard euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor de Champions League en Europese Super Cup. De Europese voetbalbond deelt dertig procent van dit bedrag (585 miljoen euro) uit via prestatiebonussen. Een overwinning in de Champions League is goed voor een premie van 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Ajax pakte in de eerste vijf groepswedstrijden elf punten, goed voor 9,9 miljoen euro. Door het gelijkspel van woensdagavond tegen Bayern komt het totaalbedrag op 10,8 miljoen euro.

Het prijzengeld vanuit de groepsfase zal nog verder oplopen. De UEFA keert bij een gelijkspel namelijk 1,8 miljoen euro uit aan twee clubs. Zodoende blijft er 900.000 euro per gelijkspel over. In de groepsfase is in totaal 22 keer gelijkgespeeld, waardoor er 19,8 miljoen euro over is. Dat bedrag zal via een verdeelsleutel naar de 32 deelnemers gaan. Welk bedrag Ajax hier aan overhoudt is nog niet bekend.

PSV houdt torenhoog bedrag over aan Champions League-seizoen

PSV heeft lang niet zoveel verdiend in de Champions League als Ajax, maar heeft met een bedrag van 37 miljoen euro weinig reden tot klagen.Lees artikel

Ajax had zich na de vijfde speelronde al verzekerd van overwintering in het miljardenbal. Kwalificatie voor de achtste finales is goed voor een bonus van nog eens 9,5 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want de club haalt ook geld uit de zogenoemde marketpool (292 miljoen euro). Deze pot wordt verdeeld op basis van de opbrengst van de tv-rechten in Nederland. Omdat PSV en Ajax dit seizoen meedoen aan de Champions League, moeten de twee Nederlandse clubs het bedrag verdelen. Hoe hoog dit bedrag precies is, is nog niet bekend. Naar verwachting ontvangt Ajax ongeveer 4,5 miljoen euro vanuit de marketpool.

De huidige nummer twee van de Eredivisie speelde dit Champions League-seizoen tegen AEK Athene, Benfica en Bayern München in een uitverkocht huis. De Johan Cruijff ArenA, goed voor 54.846 zitplaatsen, zat driemaal vol. Naar verwachting heeft de club vanuit de kaartverkoop ongeveer 6 miljoen euro verdiend. Het totaalbedrag van Aax in zes groepswedstrijden is zodoende opgelopen naar 64,75 miljoen euro.

En dat bedrag zal nog verder oplopen, want als Ajax begin volgend jaar in opnieuw een uitverkochte Johan Cruijff ArenA speelt, mag het rekenen op ongeveer 2 miljoen euro vanuit de kaartverkoop. Ajax maakt niet openbaar hoeveel er wordt verdiend aan de kaartverkoop, dus is het genoemde bedrag een schatting. Wanneer Ajax erin slaagt om de achtste finales te overleven en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League, ontvangt de club nog eens 10,5 miljoen euro.

Hoe verder Ajax weet door te dringen in de Champions League, des te hoger zullen de inkomsten zijn. Kwalificatie voor de halve finales levert 12 miljoen euro op en een plek in de finale is goed voor 15 miljoen euro. Bij de eindzege van het toernooi keert de UEFA een bonus van 4 miljoen euro uit. De winnaar van de Champions League plaatst zich automatisch voor de Europese Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro. De winnaar van de Super Cup krijgt 1 miljoen euro.

Meer nieuws

'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
7
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
5
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
2
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
20
Hans Kraay junior ziet bizarre taferelen in Kerkrade: 'Werkelijk ongelooflijk'
13

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties