Ajax wint matige Klassieker dankzij treffers Sigthórsson

Feyenoord verloor eerder al van PEC Zwolle en FC Twente en zondag ging het dus mis tegen Ajax. Gezien de kansen die de thuisploeg in de eerste helft kreeg was dat niet onverdiend te noemen, maar er zal nog veel worden nagesproken over de manier waarop de 1-1 tot stand kwam. Viktor Fischer verdiende een strafschop na vermeend contact met Ruud Vormer, maar onduidelijk was of de aanvaller nu echt werd neergehaald of de penalty versierde. Sigthórsson had er geen boodschap aan en scoorde vanaf elf meter, waarna hij even later ook de 2-1 binnenkopte. Feyenoord probeerde in de tweede helft nog wel terug te komen, maar slaagde daar niet in.

De ploeg van Koeman moet dus opnieuw een teleurstelling zien te verwerken, maar begon nog wel zo goed. Feyenoord kwam op een zeer slechte grasmat al na zes minuten op voorsprong via Graziano Pellè, die profiteerde van slecht verdedigingswerk van Ajax. Niklas Moisander en Christian Poulsen grepen niet goed in bij een indraaiende vrije trap van Vormer, waarna Pellè op aangeven van Joris Mathijsen de 0-1 over de lijn kon drukken. Ook de tweede kans was voor Feyenoord, weer uit een indraaiende vrije trap, maar hierna nam Ajax de regie over. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en Feyenoord zakte ver terug: op het veld, maar ook qua niveau.

De eerste kans van Ajax was een voorzet van Viktor Fischer, die net niet kon worden binnengekopt door Bojan Krkic en Sigthórsson. Even later zorgde Toby Alderweireld voor gevaar met een schot van afstand, en werd de rebound van Lasse Schöne een afzwaaier, en verder kregen Christian Eriksen, Fischer (2x), Sigthórsson en nogmaals Eriksen mogelijkheden om te scoren. De gelijkmaker hing in de lucht en die treffer viel uit een discutabele penalty, waarna Sigthórsson zeven minuten voor rust ook nog de 2-1 voor zijn rekening nam. De IJslander kopte een voorzet van de sterk spelende Ruben Ligeon via de onderkant van de lat binnen en verzorgde daarmee de ruststand, omdat Fischer kort na de 2-1 nog de buitenkant van de paal raakte.

Ajax was in de eerste vijfenveertig minuten duidelijk de bovenliggende partij en probeerde in de tweede helft verder uit te lopen. Feyenoord begon echter weer goed, net als in de eerste helft, en de supporters in de Amsterdam ArenA reageerden opgelucht toen kansen voor Pellè en Vormer onschadelijk werden gemaakt. Ajax speelde in de tweede helft niet goed en ruim twintig minuten voor tijd kwam Pellè erg dicht bij de gelijkmaker, maar de spits kopte in het zijnet. Koeman bracht hierna 'joker' Samuel Armenteros in de ploeg, maar serieuze kansen vielen er niet meer te noteren. Ajax trok de voorsprong zodoende over de streep en staat nu op zes punten uit drie duels, terwijl Feyenoord nog op de gehate nul staat.

Bekijk hier de strafschop die Ajax kreeg tegen Feyenoord. Terecht of niet?