Ajax wint van angstgegner FC Utrecht en blijft in spoor van PSV

De voortekenen waren niet al te gunstig voor Ajax: de Amsterdammers wonnen slechts een van de voorgaande negen uitwedstrijden tegen FC Utrecht in de Eredivisie en bovendien haakte Nicolás Tagliafico kort voor de wedstrijd geblesseerd af. Toch begon Ajax goed aan de wedstrijd. David Jensen wist een afstandsschot van Hakim Ziyech nog te pareren, maar in de veertiende minuut leverde een counter de 0-1 op. Na balverlies van Utrecht lag het achterin volledig open bij de thuisploeg. Het was drie tegen twee in het voordeel van Ajax; Dolberg vond Daley Blind, kreeg de bal terug en zocht op zijn gemak de hoek uit.

Na het doelpunt bleef het spel zich afspelen op de helft van Utrecht. Ajax zette het team van Dick Advocaat onder druk en kwam daardoor zelf nauwelijks in de problemen. Ziyech probeerde het tweemaal voor de gasten, maar stuitte op Jensen en schoot rakelings naast. Oussama Tannane zorgde voor een van de weinige gevaarlijke momenten van Utrecht, door een vrije trap via Matthijs de Ligt net naast te schieten. Pas in de slotfase van de eerste helft toonde Utrecht meer lef. Het kwam meer in balbezit en meldde zich op de helft van Ajax, zonder daadwerkelijk een schot op doel af te vuren in het hele eerste bedrijf.

Utrecht begon met aanvallende intenties aan de tweede helft en werd dreigend via Tannane, wiens schot via Frenkie de Jong naast zeilde. Maar het was Ajax dat na rust als eerste tot scoren kwam, want de bezoekers kregen een penalty nadat Dolberg werd vastgehouden door Willem Janssen. Tadic ontfermde zich met succes over de penalty en scoorde voor de vijfde officiële wedstrijd op rij. Niet veel later werd het duel een aantal minuten stilgelegd door arbiter Danny Makkelie omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid en dat nabij keeper André Onana tot ontploffing kwam.

Nadat het duel werd hervat, leek Ajax de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen. Utrecht vond zeventien minuten voor tijd echter de aansluiting: Sean Klaiber kapte Daley Sinkgraven uit met een knappe beweging en leverde een afgemeten voorzet op basisklant Venema, die binnenknikte bij de tweede paal. Dick Advocaat bracht Sander van de Streek en Jean-Christophe Bahebeck binnen de lijnen voor Simon Gustafson en Nicolas Gavory, in de hoop op een slotoffensief. Hun komst zorgde inderdaad voor een opleving, maar Utrecht ging ook meer risico nemen. Dat leidde ertoe dat Ziyech kon afstormen op Jensen, maar hij liet de gigantische mogelijkheid onbenut. Een dure misser werd het uiteindelijk niet. Sterker nog: in de blessuretijd kwam Ajax eruit en scoorde De Jong op aangeven van Tadic.