Alexis met eerste doelpunt goud waard voor Arsenal

Arsenal - Besiktas 1-0
Arsenal had in Turkije dus doelpuntloos gelijkgespeeld en dat was geen slechte uitslag, maar met het oog op uitdoelpunten was het wel een bijzonder gevaarlijk resultaat. Het zorgde er mogelijk voor dat de manschappen van manager Wenger niet alles uit de kast haalden in de eerste helft. The Gunners hadden weliswaar het merendeel van het balbezit (zestig om veertig procent), maar in de buurt van het doel van Besiktas-keeper Tolga Zengin speelde de ploeg van Wenger te onzorgvuldig.

Arsenal, dat het moest doen zonder de geschorste Aaron Ramsey en de geblesseerde Olivier Giroud, had weinig te vrezen van het behoudende Besiktas, maar een minuut of vijf voor rust doken de Turken plots op voor het doel van Wojciech Szczesny. Na een goede uitbraak over links werd de bal teruggelegd op Ramon Motta, die werd afgestopt door een linke sliding van Jack Wilshere. Het vak met de Besiktas-fans schreeuwde om een strafschop; scheidsrechter Pedro Proença zag er niets in. Op slag van rust kwam Arsenal dan toch op voorsprong. Wilshere combineerde met Özil door het hart van de defensie, maar zag de bal afgepikt worden door Alexis. Dat bleek een uitstekende interventie, want de Chileen prikte de bal in de verre hoek voor zijn eerste treffer in het shirt van Arsenal.

Het doelpunt werkte bevrijdend voor de thuisploeg, want direct na rust kwam Arsenal een stuk beter voor de dag dan voor de pauze. Met dominant voetbal werd Besiktas naar achteren gedrukt en via Alexis, Santi Cazorla en met name Alex Oxlade-Chamberlain (hij schoot op een meter of twee van het doel tegen Tolga aan) kreeg de ploeg gigantische kansen. Treffers vielen er echter niet, waardoor Besiktas mocht blijven hopen op dat ene belangrijke en allesbeslissende uitdoelpunt. Zeker toen Mathieu Debuchy zijn tweede gele kaart kreeg was het bibberen voor de fans in het Emirates Stadium, maar Arsenal hield stand.

Bayer Leverkusen - FC Kopenhagen 4-0
Met drie uitdoelpunten (2-3) had Bayer Leverkusen al een goede uitgangspositie, maar helemaal kansloos waren de Denen door de uitslag in eigen huis nou ook weer niet. Dat waren ze na zeven minuten spelen in Duitsland wel, want op dat moment stond het al 2-0. Na een handig balletje van Stefan Kiessling tekende Heung-Min Son voor de openingtreffer (al na zeventig seconden) en met een vrije trap tekende de van Hamburger SV overgenomen Hakan Calhanoglu voor 2-0. Op dat moment was het kalf al verdronken voor FC Kopenhagen en was het zaak voor trainer Stale Solbakken en zijn mannen om de put te dempen.

Dat lukte maar moeilijk: Son maakte na een kwartier zelfs de derde, ware het niet dat hij werd afgevlagd wegens buitenspel. De derde zou er voor rust alsnog komen. Tin Jedvaj werd neergelegd in het strafschopgebied en Kiessling ontfermde zich over de elfmetertrap. Hij plaatste het ding uiterst bekwaam tegen de touwen. Met die 3-0 was het natuurlijk al over en sluiten wat betreft de dadendrang van FC Kopenhagen, maar de thuisploeg was niet van plan de voet helemaal van het gaspedaal te halen. Na ruim een uur spelen werkte Kiessling uit een moeilijke hoek zijn tweede tegen de touwen. Verder leed bleef de bezoekers bespaard.