Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De EK-selectie van Italië: dit zijn de spelers die kans maken

Laatste update:

De Italianen hebben een periode vol pieken en dalen achter de rug. De twee grootste dieptepunten waren de afwezigheid op het WK 2018 én het WK 2022. Voor beide toernooien wist Italië zich niet te kwalificeren. Toch was er ook reden tot feest in Italië: drie jaar geleden werden gli Azzurri voor de tweede keer Europees kampioen. Engeland werd in de finale op Wembley na penalty's verslagen.

De bondscoach die daar medeverantwoordelijk voor was, is Roberto Mancini. Hij vertrok vorig jaar echter, en werd opgevolgd door Luciano Spalletti. Met Spalletti hebben de Italianen een bondscoach die weet hoe je prijzen moet pakken: vorig jaar werd hij nog verrassend landskampioen met Napoli.

Toch is het maar de vraag of Italië komende zomer serieus kans maakt de Europese titel te prolongeren. In de kwalificatie eindigde het als tweede maar nét boven nummer drie Oekraïne, en de tegenstanders in de poulefase komende zomer zijn ook niet mals: Spanje, Kroatië en Albanië. Met welke spelers hoopt Spalletti komende zomer opnieuw voor een stunt te zorgen? Voetbalzone blikt vooruit.

Keepers


Gianluigi Donnarumma mag dan wat ups en downs hebben gehad bij zijn club Paris Saint-Germain, hij blijft gewoon de onbetwiste nummer één onder de lat van Italië. De 25-jarige doelman keepte uitstekend tijdens het gewonnen EK in 2021, waardoor hij zelfs werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Ook komende zomer zal Italië hopen dat hij in zijn beste vorm verkeert.

Mocht Donnarumma onverhoopt geblesseerd raken, dan zullen er wat zorgen zijn bij de regerend titelhouder. Alternatieven Alex Meret (drie interlands) en Guglielmo Vicario (één interland) hebben nog maar nauwelijks ervaring in het nationale elftal, terwijl Marco Carnesecchi en Ivan Provedel nog helemaal nooit in actie kwamen voor hun land.

Opties: Marco Carnesecchi (Atalanta), Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Alex Meret (Napoli), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur).

Het moet raar lopen, wil Gianluigi Donnarumma niet de eerste keeper van Italië zijn komende zomer.

Verdedigers


Giovanni Di Lorenzo, vorig seizoen nog aanvoerder onder Spalletti bij Napoli, zal ongetwijfeld een belangrijke rol gaan spelen. Hij is in principe een rechtsback, maar zou ook de rechter centrale verdediger kunnen zijn als Spalletti kiest voor een driemansdefensie. Het is goed mogelijk dat de rest van de verdediging uit louter Inter-spelers bestaat: Federico Dimarco, Alessandro Bastoni en Francesco Acerbi.

Laatstgenoemde werd in maart overigens uit de Italiaanse selectie gezet, omdat hij zich enkele dagen eerder tijdens Inter - Napoli (1-1) racistisch zou hebben uitgelaten tegenover tegenstander Juan Jesus. Desondanks is de verwachting dat hij er komende zomer gewoon weer bij is.

Daarnaast maakt ook Alessandro Buongiorno kans. Hij speelde tot dusver slechts drie interlands, maar was belangrijk tijdens het cruciale 0-0 gelijkspel tegen Oekraïne in de EK-kwalificatie. Ondertussen is de twintigjarige Giorgio Scalvini een van de grootste Italiaanse talenten in de verdediging van de afgelopen jaren.

Italië moet het komende zomer zeer waarschijnlijk doen zonder Tottenham Hotspur-linksback Destiny Udogie, die door een bovenbeenblessure pas begin volgend seizoen terug lijkt te keren. Daardoor is de kans op een plek in de EK-selectie voor concurrent Andrea Cambiaso wat groter.

Op de rechtsbackpositie heeft Spalletti naast Di Lorenzo nog twee andere opties: Matteo Darmian en Raoul Bellanova. Darmian heeft meer ervaring, en zijn veelzijdigheid kan handig zijn als de bondscoach van formatie wil veranderen. Bellanova, die nog maar één interland speelde, zou juist beter als rechterwingback uit de voeten kunnen. Hij speelt namelijk ook op die positie bij zijn club Torino.

Opties: Francesco Acerbi (Inter), Alessandro Bastoni (Inter), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Buongiorno (Torino), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Inter), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter), Gianluca Mancini (AS Roma), Giorgio Scalvini (Atalanta).

Giovanni Di Lorenzo werd vorig seizoen, onder Luciano Spalletti, nog kampioen van Italië met Napoli.

Middenvelders


Het feit dat Jorginho de laatste tijd weer steeds meer speeltijd krijgt bij zijn club Arsenal, is goed nieuws voor hem en Italië. De middenvelder heeft namelijk flinke concurrentie van Manuel Locatelli. Toch is de verwachting dat Jorginho tijdens het EK gewoon kan rekenen op een basisplek. Dat geldt ook voor de dynamische Nicolò Barella.

Wie de overige middenvelders zijn, hangt enigszins af van de formatie waarin Spalletti wil gaan spelen: 4-3-3 of 3-4-2-1. Vaak speelt hij in eerstgenoemde formatie, maar tijdens de interlandperiode in maart koos hij voor 3-4-2-1. Lorenzo Pellegrini maakt in ieder geval een goede kans, ook omdat hij op verschillende plekken op het middenveld uit de voeten kan.

Een geduchte concurrent van Pellegrini is Fiorentina-middenvelder Giacomo Bonaventura. Davide Frattesi mag waarschijnlijk ook mee naar Duitsland. Hij moet het weliswaar vooral met invalbeurten doen bij zijn club Inter en Italië, maar weet toch regelmatig een doelpuntje mee te pikken.

Andere spelers die mogen blijven hopen zijn Michael Folorunsho, Bryan Cristante, Matteo Pessina en Andrea Colpani. De laatste drie zaten tijdens de afgelopen interlandperiode, mede door blessureleed, echter niet bij de selectie. Marco Verratti, die tegenwoordig in Qatar voetbalt, lijkt komende zomer in ieder geval thuis te blijven: hij werd nog niet opgeroepen sinds Spalletti aan het roer staat.

Opties: Nicolò Barella (Inter), Giacomo Bonaventura (Fiorentina), Andrea Colpani (Monza), Bryan Cristante (AS Roma), Michael Folorunsho (Hellas Verona), Davide Frattesi (Inter), Jorginho (Arsenal), Manuel Locatelli (Juventus), Lorenzo Pellegrini (AS Roma), Matteo Pessina (Monza), Marco Verratti (Al-Arabi).

Jorginho was drie jaar geleden, toen het EK werd gewonnen, ook al een belangrijke spil op het Italiaanse middenveld.

Aanvallers


De zwakte van Italië ligt eens te meer in de aanval: er ontbreekt simpelweg een nummer negen van wereldklasse. Er was hoop dat voormalig PSV- en PEC Zwolle-spits Gianluca Scamacca de ster voorin zou worden, maar hij wist tot dusver slechts één keer te scoren in vijftien interlands. Mede daardoor ontbrak hij in de selectie van Italië tijdens de laatste interlandperiode.

Giacomo Raspadori lijkt daarom een goede kandidaat om komende zomer de eerste spits te zijn, maar hij heeft flinke concurrentie van Mateo Retegui. Laatstgenoemde werd in Argentinië geboren, maar heeft Italiaanse grootouders. Hij besloot uiteindelijk voor het Europese land te kiezen, en wist tot dusver vier keer te scoren in zes interlands voor Italië.

Andere opties in de spits zijn Ciro Immobile en voormalig Ajacied Lorenzo Lucca. Eerstgenoemde werd tijdens de laatste paar interlandperiodes echter niet meer opgeroepen, en dreigt het EK te missen. Lucca moet zijn interlanddebuut nog maken, maar beleeft een prima seizoen als eerste spits van Udinese.

Door het gebrek aan een echte spits zijn veel ogen gericht op de vleugels, waar spelers als Federico Chiesa en Nicolò Zaniolo zouden kunnen staan. Andere opties zijn Matteo Politano en Stephan El Shaarawy, maar zij zaten er tijdens de afgelopen interlandperiode niet bij. Dat biedt mogelijkheden aan Riccardo Orsolini, die dit seizoen belangrijk is voor Serie A-verrassing Bologna, en Lazio-aanvaller Mattia Zaccagni.

Opties: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (AS Roma), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Lucca (Udinese), Riccardo Orsolini (Bologna), Matteo Politano (Napoli), Giacomo Raspadori (Napoli), Mateo Retegui (Genoa), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio), Nicolò Zaniolo (Aston Villa).

57-voudig international Ciro Immobile dreigt gepasseerd te worden door Luciano Spalletti.

Vermoedelijke opstelling


Duidelijk is dat Donnarumma deze zomer onder de lat zal staan. Bastoni en Dimarco staan hoogstwaarschijnlijk ook in de basis, ongeacht de formatie waar Spalletti voor kiest. Datzelfde geldt normaal gesproken voor Acerbi en Di Lorenzo.

Op het middenveld staan in principe Jorginho en Barella. Mogelijk maakt Pellegrini de middelste linie compleet. Voorin zou Retegui, die wat makkelijker het net lijkt te vinden, de voorkeur kunnen krijgen boven Raspadori. Chiesa lijkt sowieso te mogen rekenen op een basisplaats, terwijl Zaniolo aan de rechterkant zou kunnen starten.

Toch is het niet helemaal duidelijk voor welke formatie Spalletti gaat kiezen: 4-3-3 of 3-4-2-1. Mocht de keuze op laatstgenoemde formatie vallen, dan zou Bellanova wel eens de rechterwingback van dienst kunnen zijn komende zomer. Mogelijk gaat dat dan ten koste van Zaniolo.

Vermoedelijke EK-opstelling Italië: Donnarumma; Di Lorenzo, Acerbi, Bastoni; Bellanova, Barella, Jorginho, Dimarco; Pellegrini, Chiesa; Retegui.

Belangrijke afwezigen


Eind vorig jaar werd Sandro Tonali voor tien maanden geschorst vanwege illegale gokpraktijken; een harde klap voor hem, zijn club Newcastle United en Italië. De vijftienvoudig international had anders een goede kans gehad om te starten in Duitsland.

Ook 28-voudig international Domenico Berardi moet het toernooi aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller van Sassuolo speelde een belangrijke rol op het EK in 2021, maar staat nu nog maandenlang aan de kant vanwege een operatie aan zijn achillespees. Tot slot is ook Udogie er zo goed als zeker niet bij in Duitsland. Hij is geopereerd na een bovenbeenblessure en daardoor is zijn seizoen nu al ten einde.

Afwezig: Domenico Berardi (Sassuolo), Sandro Tonali (Newcastle United), Destiny Udogie (Tottenham Hotspur).

Meer nieuws

Masterclass van Griezmann levert Atlético Madrid een Champions League-ticket op
0
Ten Hag ontvangt dubbele reactie van fans bij speech op Old Trafford
2
Celtic kroont zich voor de 54e keer tot kampioen van Schotland
0
Bayern neemt opzienbarend besluit en heeft trainer voor komend jaar bijna binnen
20
PSG heeft Kylian Mbappé niet nodig om Farioli flinke CL-kater te bezorgen
10
De Roon verlaat in tranen het veld bij Atalanta, dat eerste finale verliest
16

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties