Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Amnesty International teleurgesteld door persconferentie van De Boer

Laatste update:

De mensenrechtenorganisatie schreef op zijn website dat men hoopt dat de KNVB, staf, de spelers van het Nederlands elftal en alle betaalde voetbalclubs en supportersverenigingen deze oproep steunen. De Boer en Wijnaldum lieten weten dat Oranje tijdens het WK aandacht wil schenken aan de misstanden in Qatar. Amnesty International wil echter dat de KNVB, de staf en spelers per direct van de FIFA eisen dat Qatar aangesproken wordt op de huidige situatie.

Qatar heeft in de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd in de arbeidswetgeving, maar die wordt niet altijd toegepast en nageleefd. Amnesty International stelt dat duizenden arbeiders veel meer uren werken dan is toegestaan, salarissen te laat of helemaal niet worden uitbetaald, arbeidsmigranten moeilijk toegang hebben tot de rechtbank en zij zich niet mogen organiseren in vakbonden om gezamenlijk te strijden voor betere werkomstandigheden.

"Het WK zou gewoonweg niet mogelijk zijn zonder de arbeidsmigranten, die 95 procent van de beroepsbevolking in Qatar vormen", laat Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland, weten. "Ze werken aan de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten, de aanleg van wegen en de metro, in de horeca en de beveiliging. Dit toernooi leunt op het harde werk van mannen en vrouwen die duizenden kilometers hebben gereisd om hun families te onderhouden. Maar nog te vaak wordt het verblijf voor deze arbeiders in Qatar gekenmerkt door misbruik en uitbuiting."

Wijnaldum spreekt zich uit over Qatar: 'Misschien sta jij straks ook daar'

Amnesty International haalt aan dat de FIFA bij de toewijzing van het WK aan Qatar al op de hoogte was van de misstanden en roept de wereldvoetbalbond dan ook op om om 'mensenrechtenrisico's die verbonden zijn aan het toernooi, te beperken'. De FIFA laat volgens de mensenrechtenorganisatie het monitoren van WK-projecten te veel over aan zakenpartners. Amnesty International haalt aan dat dit ontoereikend bleek toen arbeiders die werkten aan het Al Bayt-stadion zeven maanden geen loon bleken te hebben ontvangen. De FIFA bleek hier uiteindelijk niet van op de hoogte te zijn.

Als het aan Amnesty International ligt, komt er in ieder geval geen boycot van het WK. "Voor Amnesty zijn garanties dat de rechten van arbeiders worden gerespecteerd echter belangrijker dan een boycot van het WK. Wij geloven dat de aandacht voor het WK in Qatar kan zorgen voor meer druk op de overheid om de beloofde arbeidshervormingen door te voeren en te handhaven en zo de situatie van migrantarbeiders te verbeteren. Maar dan moet dat wel nu gebeuren", zo valt er in het communiqué te lezen.

Meer nieuws

Ziggo onderbreekt Girona - Barcelona vanwege Dodenherdenking: kijkers woedend
95
Luka Modric neemt opnieuw record over van Real Madrid-legende Ferenc Puskás
4
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
8
Atlético Madrid dicht bij Champions League-ticket dankzij fraaie goal Riquelme
1
Inter verliest door fout Dumfries voor de tweede keer dit seizoen van Sassuolo
15
De schoonzoon van Earnest Stewart kan het kampioensfeest van PSV verzieken
9

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties