Arsenal maakt het spannend, Kane alweer de grote man

Newcastle United - Arsenal 1-2
Voor rust speelde Newcastle soms armoedig en verloor het met name op het middenveld steeds de strijd. Arsenal had echter moeite uitgespeelde kansen te creëren. Tussen de twintigste en dertigste minuut lukte er wél veel voor the Gunners. Aaron Ramsey deed eerst nog te weinig met een goede steekbal van Giroud, maar de Franse spits nam vervolgens het voortouw. Met zijn knie tikte hij de 0-1 binnen, na een hoekschop van Santi Cazorla en doorkoppen van Danny Welbeck. Het was voor Olly alweer de vijfde competitiewedstrijd op rij, waarin hij tot scoren wist te komen. Vier minuten later maakte hij ook zijn tweede, met het hoofd, na een hoekschop van Cazorla. Tussendoor had Welbeck nog een keer naast gevolleerd.

John Carver deed geen omzettingen in de rust en verscheen ook aan het begin van de tweede helft met drie Nederlanders op het veld: Tim Krul, Vurnon Anita en Daryl Janmaat. Zij waren echter geen van drieën betrokken bij de vlotte aansluitingstreffer. Ryan Taylor zette de actie in, bediende Rémy Cabella en uit diens lage voorzet schoot Moussa Sissoko de 1-2 tegen de touwen. Daarna was Ayoze Perez dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot eerst naast en even alter over. De spanning nam toe in beide kampen en Newcastle verwierf meer en meer dominantie. Yoann Gouffran schoot op David Ospina en de doelman redde ook op een kopbal van Ashley Williamson. Janmaat joeg later net naast.

Wenger bracht Tomás Rosický en Mathieu Flamini binnen de lijnen, om de orde op het middenveld te herstellen. Alexis Sánchez, dit seizoen al heel vaak goud waard maar zaterdag nauwelijks belangrijk, moest samen met Cazorla wijken voor de Tsjech en Fransman. Wenger slaagde in zijn opzet en langzaam kwam er weer wat lijn in het spel van de bezoekers: Welbeck dwong Tim Krul zelfs tot een redding. Toch rook Newcastle nog steeds bloed en als Mike Jones een schappelijkere dag had gehad, hadden the Magpies misschien een strafschop gekregen. Cabella won er echter geen één, zoals het Perez voor rust ook al niet was gelukt.

Southampton - Burnley 2-0
Als Koeman en zijn spelers Europa in willen, moeten er nog veel punten gepakt worden in de laatste fase van het seizoen. De zege die zaterdag gepakt werd was er één in de goede richting, was het vroege wegvallen van keeper Fraser Forster (in minuut tien) wel een punt van zorg. Koeman stelde Graziano Pellè weer op in de basis, nadat hij de spits 'prikkelde' met een late invalbeurt tegen Chelsea, vorig weekend. De ex-Feyenoorder bleef ook nu droog staan, maar raakte kort voor rust wel de lat. Het was even tevoren 1-0 geworden door een concurrent voorin, Shane Long. Die raakte een schot van Nathaniel Clyne aan en liet de doelman van Burnley zo kansloos. Een kwartier na rust ging de wedstrijd op slot: Jason Shackell maakte na een crosspass van Ryan Bertrand een ongelukkige eigen goal.

Hij hielp Southampton zo ongewild verder in het zadel. The Saints kregen dit seizoen al vijf eigen doelpunten in de schoot geworpen, meer dan welke andere Premier League-club ook. Bijna werd het zaterdag ook nog 3-0, maar Pellè miste een late kopkans. Op 20 december scoorde hij voor het laatst in de competitie. Koeman ziet hoe zijn team Liverpool tot op één punt nadert: de concurrent speelt zondag thuis tegen Manchester United, dat nu nog drie punten voor staat op Southampton. Een gelijkspel op Anfield zou wat dat aangaat niet slecht uitkomen voor Southampton.

Tottenham Hotspur - Leicester City 4-3
Er staat momenteel geen enkele maat op Harry Kane en de spits was ook tegen Leicester City van onschatbare waarde voor Tottenham Hotspur. Binnen een kwartier had de kersverse international al twee keer gescoord, waardoor hij zijn totaal van het seizoen ophoogde naar achttien. Daarmee passeerde hij Sergio Agüero en kwam hij op gelijke hoogte met Diego Costa. De eerste maakte Kane al na zes minuten, door na een hoekschop simpel binnen te tikken bij de tweede paal. Aan de tweede goal ging goed werk van Kyle Walker vooraf, al had Kane wat geluk dat hij de bal voor zijn voeten kreeg. Via het lichaam van Robert Huth schoot hij binnen. Dat gebeurde allemaal met Michel Vorm in het doel van de thuisploeg: eerste keuze Hugo Lloris moest zich al na een minuut laten vervangen na een botsing met Walker.

Wie dacht dat the Spurs de punten al binnen hadden met de 2-0 stand, kwam bedrogen uit. Hekkensluiter Leicester City bleef knokken en kwam even voor rust via Jamie Vardy terug in de wedstrijd (2-1). Even na de onderbreking werd het ook nog eens gelijk. David Nugent miste al een reuzenkans, maar hield daar wel een hoekschop aan over. Uit die corner kopte Wes Morgan binnen, nadat de bal gemist was door Nabil Bentaleb. Wie anders dan Kane schoot de fans op White Hart Lane alsnog in de zevende hemel: met een benutte strafschop tekende hij voor de 3-2 en zette hij zijn naam met negentien goals bovenaan de ranglijst der topschutters. Daarna bepaalden Jeffrey Schlupp (eigen doelpunt) en David Nugent de eindstand op een indrukwekkende 4-3.

Aston Villa - Swansea City 0-1
Villa won de voorgaande twee wedstrijden en hoopte ook Swansea aan de zegekar te binden, maar de bezoekers startten beter. Bafetimbi Gomis schoot echter tegen de benen van Brad Guzan en kreeg later ook nog twee mogelijkheden. Een schot van Wayne Routlegde werd nog van de lijn gehaald door Ciaran Clark. De thuisploeg had moeite om zijn weg naar het doel te vinden en leek zich in het eerste kwartier na rust op te richten, maar een doelpunt zat er voor het team van Tim Sherwood niet in. In de slotfase kregen the Villans er zelfs nog een om de oren: Jefferson Montero schudde Leandro Bacuna van zich af en stelde Gomis in staat om voor de 0-1 te zorgen. De club uit Wales won voor het eerst na twee achtereenvolgende nederlagen.

Stoke City - Crystal Palace 1-2
Met Erik Pieters in de basis kwam Stoke na een kwartier op voorsprong: Mame Biram Diouf pikte de bal na een gekraakte vrije trap van Charlie Adam op en joeg de bal tegen de touwen. De thuisploeg bleef de gevaarlijkste partij, maar vijf minuten voor rust kreeg Palace zowaar een strafschop na een overtreding van Asmir Begovic op Yala Bolasie. Glenn Murray maakte geen fout: 1-1. Palace drukte hierna door en kwam via Wilfried Zaha, nog voor rust, op voorsprong. In de tweede helft kregen de bezoekers genoeg kansen om verder weg te lopen van Stoke, maar Jason Puncheon schoot over en Scott Dann trof de paal. Stoke stelde daar in aanvallend opzicht niet veel tegenover en verloor zodoende voor de tweede keer op rij.