Arsenal poetst achterstand weg en boekt cruciale zege

Het was veelzeggend dat aanvalsleider Giroud na een kwart wedstrijd pas één pass had verstuurd. Arsenal begon slap, werd naarmate de eerste helft vorderde wel wat sterker, maar kwam niet tot kansen en incasseerde zes minuten voor het rustsignaal een tegendoelpunt. Matthew Jarvis kopte een rebound van dichtbij tegen de netten en die 0-1 was voor de meegereisde bezoekers aanleiding om teksten als We're winning away, how shit must you be, we're winning away te zingen. In minuut 44 snoerde Lukas Podolski met een diagonaal schot the Hammers echter de mond.

De Duitser werd in het strafschopgebied gevonden door Santi Cazorla en hamerde diagonaal binnen: 1-1. Dat was bij rust een faire stand, want in het eerste kwart was West Ham immers de bovenliggende partij geweest. De nummer elf van de Premier League creëerde na zeven minuten de eerste kans, maar een inzet van Antonio Nocerino werd geblokt. Arsenal had met name veel moeite met Mohamed Diamé, het krachtmens op het middenveld van West Ham. Behoudens het doelpunt kreeg Arsenal één serieuze kans: Giroud kon na een halfuur in kansrijke positie niet goed afdrukken.

Het speelbeeld na rust was identiek aan dat van het tweede kwart: Arsenal speelde de bal rond en de stadsgenoot loerde op de counter. The Gunners grepen na 55 minuten dan toch de voorsprong: Giroud plukte een voorzet van Thomas Vermaelen met een sublieme touch uit de lucht en schoot hard en laag raak voor de 2-1. Het doelpunt deed met wat fantasie denken aan dat van Dennis Bergkamp op het WK van 1998. De oud-Arsenal-spits controleerde in de voorlaatste minuut een pass van Frank de Boer, kapte Roberto Ayala uit en passeerde doelman Carlos Roa in het Vélodrome in Marseille.

Arsenal behield de controle in het eigen Emirates Stadium en was via Cazorla (schot naast) dicht bij een derde treffer, maar de fans moesten tot twaalf minuten voor tijd wachten om nog één keer te mogen juichen. Invaller Aaron Ramsey kopte de bal tot bij Podolski, die het leer hard in het dak schoot: 3-1. Arsenal won voor de tweede keer in de laatste zes competitiewedstrijden en heeft nu één punt meer dan Everton, dat woensdagavond in actie komt tegen Crystal Palace. Arsenal treft nu nog Hull City, Newcastle United, West Bromwich Albion en Norwich City.