Arsenal wint na knotsgekke fase, Koeman staat tweede

Aston Villa - Arsenal 0-3
Arsenal ging met een 0-3 voorsprong rusten en dat was gezien het spel uit de eerste dertig minuten erg opvallend. The Gunners hadden voor de openingstreffer van Özil niet veel in te brengen op Villa Park en Aston Villa was de betere ploeg. De eerste mogelijkheid was voor Fabian Delph, die Wojciech Szczesny al in de derde minuut aan het werk zette, en Ciaran Clark had de score na een indraaiende vrije trap móeten openen, maar raakte de bal verkeerd bij een kopstoot. Dat bleek een misser met gevolgen te zijn, want op aangeven van Welbeck maakte Özil bij de eerste serieuze kans voor Arsenal de 0-1. Oog in oog met Brad Guzan bleef de Duitser koel in de afronding, waardoor hij zijn eerste competitietreffer sinds april (toen tegen Newcastle United) kon noteren.

Meer: Özil doet harde toezegging als Tottenham niet verliest van Manchester City

Nog geen minuut later werd het ook direct 0-2. Nu waren de rollen omgedraaid: Özil brak door op links en trok de bal laag voor, waarna Welbeck zijn eerste doelpunt voor de club kon binnentikken. Lambert schudde langs de kant zijn hoofd en zag het nog erger worden voor zijn ploeg, toen Aly Cissokho na een voorzet van Kieran Gibbs een eigen goal maakte en zo de 0-3 op het scorebord bracht. De drie doelpunten werden gemaakt in een tijdsbestek van ongeveer vier minuten en de wedstrijd was hierna direct gespeeld. In de tweede helft werd al snel duidelijk dat Villa niet geloofde in een comeback, terwijl Arsenal niet de motivatie had om nog op zoek te gaan naar meer doelpunten. Het tweede bedrijf leverde dan ook niet veel hoogtepunten op en het bleef bij 0-3.

Swansea City - Southampton 0-1
Wilfried Bony maakte geen goede reclame voor zichzelf in de thuiswedstrijd van Swansea City tegen Southampton. De voormalig Vitessenaar mocht van Garry Monk in de basis beginnen, maar bleef nog korter dan veertig minuten op het veld staan, omdat hij in dit tijdsbestek twee gele kaarten pakte. Southampton speelde dus de gehele tweede helft met een man meer en wist uiteindelijk van de overtalsituatie te profiteren. Met elf tegen elf was Swansea nog de beste ploeg geweest en Wayne Routledge kwam na een klein halfuur spelen het dichtst bij de openingstreffer, maar het schot van de vleugelaanvaller spatte op de lat uiteen. Een inzet van Bony werd niet veel later van de doellijn gehaald door Ryan Bertrand en kort hierna kreeg Bony zijn tweede gele kaart, en dus rood.

De beslissing om Bony weg te sturen was juist, maar de supporters van Swansea waren woedend toen José Fonte kort voor rust wel ontsnapte aan een gele kaart, na een harde overtreding op Nathan Dyer. De aanvoerder van Southampton kwam met de schrik vrij en in de tweede helft gingen de bezoekers op jacht naar de voorsprong. De eerste mogelijkheid kwam op naam van Dusan Tadic, maar zijn inzet belandde op het dak van het doel, en Graziano Pellè werd een paar keer gevaarlijk met het hoofd. De druk op het doel van Lukasz Fabianski was enorm en tien minuten voor tijd resulteerde dat in de winnende treffer, gemaakt door invaller Victor Wanyama. De middenvelder werd aangespeeld in het vijandige strafschopgebied, gebruikte zijn lichaam goed en schoot raak.

Newcastle United - Hull City 2-2
Voor Newcastle-trainer Alan Pardew dreigde het duel met de bezoekers uit Hull zijn laatste te worden op het St James' Park; the Magpies stonden met twee punten uit vier wedstrijden op de laatste plaats en vrijwel het hele stadion hield blaadjes met 'Sack Pardew' in de hoogte. De situatie voor de coach werd er niet beter op toen Nikica Jelavic luttele minuten na de pauze met een prachtige halve omhaal voor de 0-1 zorgde; de spits nam de voorzet van Tom Huddlestone ineens op de slof en liet keeper Tim Krul kansloos. Mohamed Diamé leek het lot van Pardew te bezegelen, maar met twee treffers redde de ingevallen Papiss Cissé toch nog een punt en misschien wel de baan van zijn trainer: 2-2.

Burnley - Sunderland 0-0
Burnley en Sunderland gingen dit seizoen niet geweldig van start in de Premier League, met respectievelijk twee en drie punten tot dusverre. Een overwinning was dan ook van harte welkom voor beide ploegen, maar in de eerste helft was dat niet erg goed te merken op Turf Moor; voor geen van de twee doelen was veel spektakel. Tijdens de tweede helft was er al meer te beleven, maar gescoord werd er ook na de onderbreking niet. In blessuretijd had Patrick van Aanholt, als linksback in de basis opgesteld bij Sunderland, de winnende treffer op zijn schoen, maar keeper Tom Heaton van de thuisploeg wist nog net zijn hand achter het knappe schot van de Nederlander te krijgen en hield zodoende zijn doel schoon, met een 0-0 eindstand tot gevolg.