AS Roma pakt punt tegen Barcelona dankzij wereldgoal

AS Roma - Barcelona 1-1
Met zijn vijftigste doelpunt in dienst van Barcelona opende Luis Suárez de score in het Stadio Olimpico. De Uruguayaan kopte bij de tweede paal raak na een van richting veranderde inzet van Ivan Rakitic en deed daarmee recht aan het spelbeeld. Dat wil zeggen: Barcelona had veelvuldig de bal en domineerde op de helft van Roma, dat zo nu en dan wel dreigend was via een razendsnelle tegenstoot, maar er lange tijd niet in slaagde om het Marc-André ter Stegen echt lastig te maken. Dat veranderde op slag in de 30e minuut, met een waanzinnige goal van Florenzi.

De aanvaller van de thuisploeg dribbelde aan de rechterkant van het veld de middenlijn over en zag de Duitse goalie van Barcelona te ver voor zijn doel staan. Hij beproefde zijn geluk en had succes: de bal vloog van verre afstand over Ter Stegen heen en viel bij de tweede paal binnen. Roma gooide daarna de schroom wat meer van zich af en kreeg in het restant van de eerste helft nog een aantal goede kansen: Radja Nainggolan testte de vuisten van Ter Stegen, terwijl plaaggeest Mohamed Salah naast schoot. Die oplevingen bleken echter geen voorbode voor een levendige tweede helft. Roma koos weer massaal voor de 'handbaldefensie' in een poging het aanvalsspel van de Catalanen te ontregelen en slaagde daar met verve in.

Het elftal van Luis Enrique had uiteraard veelvuldig de bal, tikte het leer vlug rond, maar had tot aan de laatste vijftien minuten moeite om een gaatje in de Romeinse afweer te vinden. Enkel wanneer Lionel Messi eens besloot aan te zetten ontstond er enige dreiging. In de slotfase vertoonde de defensie van i Giallorossi wel wat scheurtjes: Messi raakte met een volley de bovenkant van de lat, terwijl Morgan De Sanctis (die Wojciech Szczesny in de tweede helft verving) alles uit de kast moest halen om Andrés Iniesta en in de slotminuut ook nog Jordi Alba het scoren te beletten. De 1-1 stand bij rust bleef daardoor tot het slotsignaal ongewijzigd.

Bayer Leverkusen - BATE Borisov 4-1
Bayer Leverkusen kende de beste start denkbaar tegen de grote underdog in Groep E. Admir Mehmedi profiteerde van een fluitje op de tribune: de defensie van BATE was verward, waardoor de aanvaller ongehinderd kon binnenschieten. De bezoekers uit Wit-Rusland konden daarmee hun strijdplan overboord zetten, maar knokten zich knap terug. Met het enige schot tussen de palen in de eerste helft tekende Nemanja Milunovic een kleine tien minuten later alweer voor de 1-1. Leverkusen was daarna de betere ploeg, maar miste kansen en zocht met een gelijke stand de kleedkamer op.

Binnen een kwartier na rust maakten die Werkself alsnog korte metten met BATE. Twee minuten na de hervatting zag Hakan Calhanoglu zijn schot van richting veranderd worden, waardoor doelman Sergey Chernik geen schijn van kans had. Een klein kwartier later tekende Javier Hernández voor zijn eerste treffer in dienst van de Duitse club: de Mexicaan werd gelanceerd door Kevin Kampl en bleef vervolgens koel: 3-1. Leverkusen was daarmee in veilige haven, maar werkte nog wel even aan het doelsaldo: vanaf de strafschopstip tekende Calhanoglu met zijn tweede van de avond voor de 4-1 eindstand.

MAMMA MIA! Alessandro Florenzi! Wat een doelpunt!!!