Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Financieel rapport wijst uit: 4 Eredivisieclubs lopen gigantisch risico

Laatste update:

Het rapport, dat gaat over het seizoen 2022/23, stelt dat de financiële staat van de Eredivisie niet slecht is, maar sommige clubs voeren een wel heel riskant beleid, waarbij ze afhankelijk zijn van rijke eigenaren of geldschieters.

De omzet van de gehele Eredivisie is in het afgelopen seizoen met zeven procent gestegen. Ondanks deze groei bleven de meeste clubs structurele tekorten rapporteren in hun financiële resultaten voor transfers. Het transferresultaat voor het seizoen 2022/23 was voor de gezamenlijke eredivisie +134 miljoen euro, al kwam dit vooral voor rekening van Ajax (+57 miljoen euro) en PSV (+33 miljoen euro).

Hoewel Eredivisieclubs relatief spectaculaire transferresultaten boeken, blijft de groei van hun eigen vermogen beperkt. Dit impliceert niet alleen dat veel clubs zich moeten verlaten op de verkoop van spelers om winstgevend te zijn, maar ook dat ze, ondanks deze transfersuccessen, moeite hebben om hun financiële positie op lange termijn te versterken.

Naast Vitesse zijn er dus nog vier Eredivisieclubs met een negatief eigen vermogen. Het gaat om Fortuna Sittard, FC Utrecht, NEC Nijmegen en FC Volendam. Vier van de vijf van deze 'aandachtsclubs' waren in financiële zin sterk afhankelijk van een (buitenlandse) investeerder of een 'suikeroom'.

Fortuna maakte vorig seizoen maar liefst 7,6 miljoen euro verlies. Bij FC Utrecht was dat 5,9 miljoen. Het negatieve eigen vermogen liep bij deze clubs op tot 15 miljoen euro. Ook NEC en Volendam hebben een negatief eigen vermogen.

Deze afhankelijkheid brengt risico's met zich mee, waaronder te optimistische begrotingen en potentiële financiële problemen bij terugtrekking van investeerders, zoals duidelijk werd bij de problemen die Vitesse ondervond. Een grote investering is nu nog geen probleem, maar bij het wegvallen van een geldschieter kan een club regelrecht de afgrond inglijden.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

Kieft adviseert Ajax te verkopen: 'Je hebt niks aan zo'n gozer, weg ermee'
0
Kritiek op Memphis na post over ballenmeisje: 'Kan iemand haar Insta sturen?'
8
Basisspeler van PSV zinspeelt op vertrek: 'Fantastisch om het zo af te sluiten'
12
Kraay jr. weet wie Joey Veerman moet opvolgen bij PSV: 'Heel gewaagd, maar...'
16
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
38
Van der Meijde: 'Wat een fantastische speler! Die moet Ajax meteen halen'
15

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties