Atlético verslaat Real Madrid en schrijft geschiedenis

Real had in de eerste helft weliswaar veel meer balbezit, maar dat resulteerde niet in veel kansen voor het doel van Jan Oblak. De doelman moest alleen in actie komen na een vrije trap van Cristiano Ronaldo, in de 33e minuut, en een daaropvolgende inzet van Karim Benzema. De beste kans van de eerste helft, dat meer weg had van een tactisch steekspel, was voor de bezoekers. Keylor Navas moest vier minuten voor rust gestrekt gaan op een inzet van Griezmann.

De defensie van Atlético stond opnieuw als een huis. De vrije trap van Ronaldo was het eerste competitieschot op doel in liefst 213 minuten. Het was voor het eerst sinds mei 2005 dat een Madrileense derby tussen Real en Atlético een ruststand van 0-0 kende. Acht minuten na rust brak Griezmann de ban, na zijn eerste competitiegoal in anderhalve maand tijd. Hij gaf het leer in het strafschopgebied aan de mee opkomende Filipe Luis, die de bal direct weer bij de Fransman bezorgde. Griezmann kon de bal vervolgens ongehinderd achter Navas schieten: 0-1.

Zidane greep direct in en verving James Rodriguez, ten faveure van Lucas Vázquez. In de rust was Karim Benzema al vervangen door Borja Mayoral. Het team van Zidane slaagde er in eerste instantie amper in om op balbezit te spelen en daarmee voor gevaar te zorgen. Naarmate de tweede helft vorderde, werden los Merengues gevaarlijker. Ronaldo kopte echter recht in de handen van Oblak, die ook een antwoord had op een inzet van Mayoral. Tussendoor vroeg Real Madrid tevergeefs om een penalty, na een duel tussen Gabi en Danilo.

Real Madrid deed er ook in de slotfase alles aan om een nederlaag af te wenden, maar Oblak en consorten hielden het doel schoon. De sluitpost had in de laatste minuten antwoord op pogingen van Ronaldo en Danilo. Een deel van het publiek verliet voortijdig het stadion en vroeg om het vertrek van voorzitter Florentino Pérez. Door de zege heeft Atlético nu vier punten meer dan Real Madrid, na 26 speeldagen. Het verschil met Barcelona bedraagt nu vijf punten, maar de koploper uit Catalonië speelt zondagavond nog een thuiswedstrijd tegen Sevilla.

Antoine Griezmann maakte tegen Real Madrid zijn 19e doelpunt van het seizoen. Dat is ruim drie keer zo veel als zijn meest scorende teamgenoot (Saúl Ñiguez, 6) #colchoneros