Aubameyang schrijft historie; Huntelaar ontsnapt bij zege aan rode kaart

TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund 1-1
Hoffenheim en Dortmund hebben nu vijftien keer tegen elkaar gespeeld en BVB heeft daar vier duels van gewonnen. Het team van Thomas Tuchel had woensdagavond tijd nodig om op gang te komen, want pas na het kwart werd men gevaarlijk. Pierre-Emerick Aubameyang kreeg twee mogelijkheden en de van een teenblessure in de basis teruggekeerde Marco Reus schoot naast. Aan de overzijde was Kevin Volland de gevaarlijkste man en twee minuten voor het verstrijken van de eerste helft werd het 1-0: Sebastian Rudy schoof de bal na een steekpass van Eduardo Vargas overhoeks in het doel. Dortmund had de smaak nog niet te pakken en voor een deel van de fans kwam die tegentreffer dus misschien niet onverwachts.

Dortmund kwam tien minuten na rust evenwel langszij in de Rhein-Neckar Arena: Aubameyang scoorde in de kluts en werd daarmee de eerste speler ooit die in alle zes eerste Bundesliga-wedstrijden van één seizoen heeft gescoord. Dortmund was eerder nog goed weggekomen toen Vargas de paal had geraakt. Gonzalo Castro en Ermin Bicakcic (kopbal voor leeg doel) kregen vervolgens mogelijkheden om voor respectievelijk Dortmund en Hoffenheim de winnende te maken, maar het bleef bij een remise in Baden-Württemberg. Hoffenheim wacht derhalve nog altijd op zijn eerste zege van het seizoen.

Schalke 04 - Eintracht Frankfurt 2-0
Schalke was in zijn laatste twaalf thuisduels met Frankfurt op het hoogste niveau ongeslagen en zette die reeks woensdag dus voort. Beide partijen begonnen aanvallend en in een hoog tempo, maar naarmate de wedstrijd vorderde, daalde het speltempo en het ontbrak zowel Schalke als Frankfurt aan aanvallende ideeën. De beste kansen waren voor Leon Goretzka, die te weinig kracht achter de bal zette, en Alexander Meier, die na een counter niet goed kon uithalen. Klaas-Jan Huntelaar en Luc Castaignos kwamen in het eerste bedrijf nauwelijks in het stuk voor in de sfeervolle Veltins Arena.

Tien minuten na rust mocht de gefrustreerd ogende Huntelaar blij zijn dat hij op het veld mocht blijven staan. Hij ging door op de knie van rechtsback Aleksandar Ignjovski, maar kreeg geen kaart en ook Ignjovski kon verder spelen. Halverwege de tweede helft bediende Luc Castaignos, die in zes officiële duels voor Frankfurt vijf keer scoorde, Stefan Aigner, maar die mikte rakelings naast. Een kwartier voor tijd werd er gescoord: Joël Matip kopte raak en bezorgde Schalke daarmee de drie punten. Lamine Sané maakte er nog 2-0 van. Castaignos werd twaalf minuten voor tijd vervangen.

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 4-2
Mönchenladbach verloor behoudens een bekerduel met FC St. Pauli (1-4) dit seizoen alles, maar van Augsburg werd simpel gewonnen. In het eerste kwart werd vier keer gescoord: Fabian Johnson hamerde een afvallende bal na vijf minuten tegen de touwen, Granit Xhaka kopte raak uit een vrije trap van Raffael, Lars Stindl maakte er op schitterende wijze 3-0 van en Mahmoud Dahoud maakte zijn eerste treffer in de Bundesliga ooit. Die laatste drie goals werden in een tijdsbestek van slechts vier minuten gemaakt. In minuut 25 minuten had het ook 5-0 kunnen worden toen Patrick Herrmann een rebound liet liggen.

Mönchengladbach hoopte in de tweede helft de score op te voeren, maar Augsburg kwam als enige nog tot scoren. Voormalig Oranje-international en aanvoerder Paul Verhaegh benutte na zes minuten een strafschop voor de 4-1 en een kwartier voor tijd deed hij dat opnieuw: 4-2. In de slotfase trof Raffael namens de thuisploeg nog de lat, maar de drie punten van Mönchengladbach kwamen logischerwijs niet meer in gevaar. Ragnar Klavan speelde overigens zijn honderdste competitiewedstrijd in dienst van Augsburg.

Bayer Leverkusen - FSV Mainz 05 1-0
Bayer Leverkusen, met de van Manchester United overgenomen Javier Hernández in de spits, was in de eerste helft de betere ploeg. De thuisploeg maakte het spel, maar kon in de buurt van het doel van de bezoekers geen gevaar stichten. Mainz liet in de eerste helft helemaal niets zien. Het team van trainer Martin Schmidt betrok de verdedigende stellingen en verliet deze nauwelijks. Pas vijf minuten na rust kreeg Mainz voor het eerst een kansje: Christian Clemens schoot van een meter of zestien over het doel van keeper Bernd Leno. Bayer nam vervolgens het heft stevig in handen en het was wachten op de openingstreffer, die twintig minuten voor tijd zou vallen. Chicharito soleerde vanaf de middenlijn richting het doel van Mainz en met zijn van richting veranderde schot vond hij de touwen.

Hannover 96 - VfB Stuttgart 1-3
Kenan Karaman bracht de thuisploeg van Michael Frontzeck in de veertiende minuut aan de leiding, maar Stuttgart reageerde goed op de tegenvaller. In vier minuten tijd kregen die Schwaben de bal tweemal achter Ron-Robert Zieler: eerst via een geplaatst schot van Christian Gentner en daarna was het Timo Werner die een rebound benutte en daarmee een einde maakte aan een reeks van 1105 Bundesliga-minuten zonder treffer. In de tweede helft slaagde Stuttgart erin om de voorsprong vast te houden en zodoende de eerste punten van de nieuwe voetbaljaargang te pakken. Alexandru Maxim maakte er in de slotminuten zelfs nog 1-3 van. Hannover is nu de nieuwe hekkensluiter, daar ook Borussia Mönchengladbach van de hatelijke nul af is.