AZ dompelt Fortuna Sittard met drie doelpunten in extremis in rouw

Afgelopen weekeinde kwam er tegen Ajax (1-2) na tien wedstrijden een einde aan de ongeslagen serie van AZ in alle competities. Coach John van den Brom opteerde in Sittard voor een sterke basiself en zag zijn team uitstekend uit de startblokken schieten. Teun Koopmeiners bracht de bal na amper twee minuten voetballen uit een hoekschop in de doelmond van de thuisploeg, waar Wout Weghorst in de drukte ruimte vond voor een schot waar doelman Miguel Santos een antwoord schuldig op moest blijven: 1-0.

Fortuna, met toekomstig Ajacied Perr Schuurs in de basiself, werd in de openingsfase flink onder druk gezet, maar kwam na een klein half uur voetballen toch langszij. Stokkers troefde Ricardo van Rhijn af, waarna hij oog had voor Dianessy. De Franse spits rondde vervolgens oog in oog met Marco Bizot beheerst af. AZ kreeg in het laatste kwartier voor rust nog twee goede kansen op een nieuwe voorsprong: een poging van Guus Til werd van de doellijn gehaald door Christopher Braun, terwijl Jonas Svensson de lat trof.

Fortuna putte vertrouwen uit de eerste helft. Het elftal van Sunday Oliseh kwam na de onderbreking furieus uit de kleedkamer en nam binnen een mum van tijd zelfs een 2-1 voorsprong. Stokkers kroop bij een hoekschop van Lisandro Semedo bij de eerste paal voor zijn directe tegenstander en trof vervolgens doel met het hoofd. AZ maakte daarna jacht op de gelijkmaker, maar het zat de ploeg van Van den Brom lang niet mee.

Schuurs voorkwam op de doellijn een treffer van Jeremy Helmer, terwijl Weghorst op Santos stuitte. Fortuna leek zo voor een daverende verrassing te gaan zorgen, maar Weghorst bracht AZ in de laatste minuut van de officiële speeltijd toch nog op gelijke hoogte, waarna Alireza Jahanbakhsh in de tweede minuut van de blessuretijd zelfs ook nog voor de 2-3 tekende. Levi Garcia bepaalde daarna nog de eindstand.