Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

AZ en FC Utrecht leven toe naar loting in de Europa League

Laatste update:

Doordat Ajax afgelopen seizoen uitstekende zaken deed in de Champions League, steeg Nederland naar de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Dat betekent dat de winnaar van de TOTO KNVB Beker vanaf het seizoen 2019/20 weer direct zal instromen in de groepsfase van de Europa League. Feyenoord begon vorig seizoen als bekerwinnaar nog in de derde voorronde, waar AS Trencín over twee wedstrijden te sterk bleek. De Rotterdammers hebben nu hetzelfde ticket, doordat bekerwinnaar Ajax ook kampioen werd en zich zo verzekerde van deelname aan de voorronde van de Champions League. De plek van Feyenoord, afgelopen seizoen de nummer drie in de Eredivisie, in de tweede voorronde van de Europa League schoof door naar AZ, dat daardoor niet in de play-offs om een Europees ticket hoefde te spelen. FC Utrecht won de play-offs om Europees voetbal, door Vitesse in de finale te verslaan.

De Europa League begint eind juni (!) al met de zogenaamde preliminary round, met veertien absolute voetbaldwergen uit San Marino, Andorra, Noord-Ierland, Gibraltar, de Faeröer Eilanden, Kosovo en Wales. De allereerste fase van de Europa League ziet er als volgt uit:

Progrès Niederkorn (Lux) - Cardiff Metropolitan University FC (Wal)
La Fiorita (SMa) - Engordany (And)
Sant Julià (And) - Europa (Gib)
Ballymena United (NIe) - NSÍ (Fae)
Prishtina (Kos) - St Joseph's (Gib)
Tre Fiori (SMa) - KÍ Klaksvík (Fae)
Barry Town (Wal) - Cliftonville (NIe)

Het mag geen verrassing heten dat deze ploegen allemaal een ongeplaatste status hebben als ze doorstromen naar de eerste voorronde van de Europa League. In deze ronde starten onder meer Legia Warschau, FCSB, Malmö FF, Bröndby IF, Aberdeen en Rangers FC aan hun Europese avontuur. Na het tweeluik in de eerste fase, dat wordt afgewerkt op 11 en 18 juli en waarin totaal 94 teams deelnemen, zal bekend worden welke wedstrijden er afgewerkt worden in de tweede voorronde. Op basis van de hoogste coëfficiënt kan er al een rijtje met mogelijke tegenstanders voor AZ en FC Utrecht in de tweede worden gemaakt. Na de eerste voorronde kan dit uiteraard nog veranderen, omdat er in deze situaties vanuit wordt gegaan dat alle geplaatste ploegen zich weten te plaatsen voor de tweede voorronde. AZ en FC Utrecht hebben in ieder geval een geplaatste status, waardoor onder meer AS Roma, AA Gent, Eintracht Frankfurt, Espanyol en Wolverhampton Wanderers worden ontlopen. Dit zijn op dit moment virtueel de ongeplaatste ploegen in de tweede voorronde:

Zrinjski Mostar (Bos), Kairat Almaty (Kaz), AEL Limassol (Cyp)*, Kukësi (Alb), Alashkert (Arm), Radnicki Niš (Ser), Cukaricki (Ser), Kilmarnock (Sch), Shakhtyor Soligorsk (WRu), Vitebsk (WRu), Domzale (Slv), Crusaders (NIe), Ventspils (Let), Stjarnan (IJs), BK Häcken (Zwe)*, IFK Norrköping (Zwe), Haugesund (Noo), Brann (Noo), Viitorul Constanta (Roe)*, Fola Esch (Lux), Vaduz (Lie), Tobol (Kaz), Ordabasy (Kaz), Cracovia (Pol), Lechia Gdansk (Pol)*, Neftçi Baku (Aze), Sabail (Aze), Olimpija Ljubljana (Slv), Cork City (Ier), Pyunik (Arm), Dinamo Tblisi (Geo), Maccabi Haifa (Isr), CSKA Sofia (Bul), Levski Sofia (Bul), Lokomotiv Plovdiv (Bul)*, Riteriai (Lit) en Buducnost Podgorica (Mon).

* reeds zeker van deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. Kan door de resultaten in de eerste voorronde nog een geplaatste status krijgen.

In deze situatie wordt er vanuit gegaan dat FC Utrecht en AZ als geplaatste ploegen de tweede voorronde, die wordt gespeeld op 25 juli en 1 augustus, overleven. Op 22 juli wordt er geloot voor de derde voorronde, die op 8 en 15 augustus worden afgewerkt. Feyenoord en AZ zullen tijdens de loting een geplaatste status hebben, terwijl FC Utrecht het hoogstwaarschijnlijk moet stellen met een ongeplaatste status. Virtueel behoort ook PSV tot de ploegen in de derde voorronde van de Europa League, daar de Eindhovenaren in de tweede kwalficatieronde van de Champions League als ongeplaatste club moeten afrekenen met Olympiacos of FC Basel.


Derde voorronde Europa League




GEPLAATST ONGEPLAATST
AS Roma (Ita) MOL Vidi (Hon)
PSV Dinamo Minsk (WRu)
Sparta Praag (Tsj)* Spartak Trnava (Slw)
Viktoria Plzen (Tsj) AEK Larnaca (Cyp)
Braga (Por)* Hajduk Split (Kro)
AA Gent (Bel) Austria Wien (Oos)*
Legia Warschau (Pol) Trabzonspor (Tur)*
Eintracht Frankfurt (Dui) Antwerp (Bel)*
FCSB (Roe) Mariupol (Oek)*
FEYENOORD* Bröndby IF (Den)
Espanyol (Spa) Yeni Malatyaspor (Tur)
Malmö FF (Zwe) FC UTRECHT
Partizan Belgrado (Ser) Sturm Graz (Oos)
Wolverhampton Wanderers (Eng) Qäbälä (Aze)
Spartak Moskou (Rus)* Zalgiris Vilnius (Lit)
AEK Athene (Gri)* Jablonec (Tsj)
FC Midtjylland (Den)* Mlada Boleslav (Tsj)
Molde (Noo) Atromitos (Gri)
HNK Rijeka (Kro)* Aris Thessaloniki (Gri)
Apollon Limassol (Cyp) Aberdeen (Sch)
Hapoel Beër Sheva (Isr) Osijek (Kro)
Strasbourg (Fra) Esbjerg (Den)
Zorya Luhansk (Oek) FC Luzern (Zwi)
AZ FC Thun (Zwi)*
Arsenal Tula (Rus) Rangers FC (Sch)
Vitória Guimarães (Por) Bnei Yehuda (Isr)*

* reeds zeker van deelname aan de derde voorronde van de Europa League. Kan door de resultaten in de eerste voorronde nog een geplaatste status krijgen.

Indien de geplaatste clubs de derde voorronde allemaal overleven, blijven PSV, Feyenoord en AZ nog over in de play-off. In deze ronde stromen er in het zogenaamde league path geen afvallers uit de voorronde van de Champions League in. In de voorronde van de Europa League bestaat ook nog het champions path, waarin Ajax terecht zou kunnen komen. AZ heeft hoogstwaarschijnlijk een ongeplaatste status voor de laatste horde richting de voorronde van de Europa League. De loting voor de laatste kwalificatieronde wordt verricht op 5 augustus, waarna de wedstrijden worden afgewerkt op 22 en 29 augustus. Virtueel zien het deelnemersveld voor deze play-off er als volgt uit:


Play-off Europa League




GEPLAATST ONGEPLAATST
AS Roma (Ita) Wolverhampton Wanderers (Eng)
PSV Spartak Moskou (Rus)
Sparta Praag (Tsj) AEK Athene (Gri)
Viktoria Plzen (Tsj) FC Midtjylland (Den)
Braga (Por) Molde (Noo)
AA Gent (Bel) HNK Rijeka (Kro)
Legia Warschau (Pol) Trabzonspor (Tur)*
Eintracht Frankfurt (Dui) Apollon Limassol (Cyp)
FCSB (Roe) Strasbourg (Fra)
FEYENOORD* Zorya Luhansk (Oek)
Espanyol (Spa) AZ
Malmö FF (Zwe) Arsenal Tula (Rus)
Partizan Belgrado (Ser) Vitória Guimarães (Por)

Indien de Nederlandse clubs deze route overleven, is plaatsing voor de groepsfase van de Europa League een feit. Op 30 augustus wordt er in Monaco geloot voor het hoofdtoernooi, waarvan reeds zeventien ploegen zeker zijn:

Sevilla (Spa), Arsenal (Eng), Manchester United (Eng), Besiktas (Tur), Sporting Portugal (Por), CSKA Moskou (Rus), VfL Wolfsburg (Dui), Lazio (Ita), Borussia Mönchengladbach (Dui), Saint-Étienne (Fra), Getafe (Spa), AC Milan (Ita), Standard Luik (Bel), Stade Rennes (Fra), Oleksandriya (Oek), Wolfsberger AC (Oos) en Lugano (Zwi).

Deze 17 ploegen nemen samen met de 21 clubs uit de voorronde (13 uit het league path, 8 uit het champions path) en 10 afvallers vanuit de voorronde van de Champions League aan de groepsfase van de Europa League. Op 19 september, 3 en 24 oktober, 8 en 28 november en 12 december wordt er gespeeld in het hoofdtoernooi.

Bereiken alle Nederlandse clubs het hoofdtoernooi van de Europa League?

Meer nieuws

VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
6
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
18
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
18
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
46

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties