AZ veegt de vloer aan met negen man FC Den Bosch

AZ had voor rust geen kind aan de Bosschenaren. Binnen enkele minuten stond het al 0-1: Johánn Gudmundsson schoot na een corner van Adam Maher op doel en in de baan van zijn schot stond Viktor Elm. Die belette Bruno Appels het zicht op de bal en gaf er een tikje tegenaan, zodat die van richting veranderde. Gudmundsson zelf tekende vervolgens, halverwege de eerste helft in De Vliert, voor de verdubbeling. De IJslander schoot diagonaal raak in de verre hoek na voorbereidend werk van Maher.

De eerste goede kans van FC Den Bosch kwam kort na de 0-2, bij een spaarzame aanval van de thuisclub. Ralf Seuntjens ging voorbij aan Dirk Marcellis, maar schoot vervolgens via Esteban Alvarado in het zijnet: uit de corner die volgde kwam niets voort. De Jupiler League-club werd verder naar achteren gedrukt en het wachten was op meer goals van AZ: die kwamen er ook. Maher zette zelf een aanval op, ontving de bal na drie stations terug en maakte het beheerst af.

Vijf minuten voor rust sneed FC Den Bosch zichzelf verder in de vingers. Jelle De Bock vergreep zich aan Altidore en kreeg rood; de Amerikaan mikte daarna raak vanaf de strafschopstip. Voor het Bossche publiek aanleiding om oerwoudgeluiden te produceren richting de spits, maar die sommeerde de arbitrage verder te spelen. Vroeg in de tweede helft werd de wedstrijd grimmiger, toen ook Joey Brock rood kreeg voor een zware overtreding. Het publiek werd daardoor bozer.

Zij bekogelden de assistent-scheidsrechter met sneeuwballen en daarom legde Reinold Wiedemeijer het duel tijdelijk stil. Na de hervatting werd Gudmundsson zeer gevaarlijk met een vrije trap, die hij hard op de lat mikte. Maher was efficiënter en maakte met een hard schot zijn tweede, na een pass van Beerens en een overstapje van Altidore. De wedstrijd was op dat moment allang geen wedstrijd meer en AZ nam gas terug: doelpunten vielen er niet meer en het thuispubliek hield zich ook koest. Wel maakte Willie Overtoom zijn debuut voor AZ; hij viel sterk in.