Balotelli schiet Liverpool laat te hulp, Fiorentina blij weg uit Londen

Liverpool - Besiktas 1-0
In de competitie verloor Liverpool geen van zijn laatste negen wedstrijden en op eigen veld vloog het fel uit de startblokken. Daniel Sturridge wurmde zich een weg langs Ersan Adem Gülüm en schoot vervolgens vanuit een lastige hoek, maar doelman Cenk Gönen wist de poging te keren. Er kwamen meer mogelijkheden voor the Reds, die echter niet tot scoren kwamen. Jordan Henderson, Alberto Moreno en andermaal Sturridge werden gevaarlijk zonder zichzelf te belonen. Besiktas, de koploper van de Süper Lig, dook op voor het doel van Simon Mignolet via Veli Kavlak (kopbal) en Demba Ba (schot), maar kon niet serieus verontrusten. De Turken hielden verder wel goed stand, zoals ze ook de groepsfase al glansrijk doorkwamen met drie overwinningen en drie remises.

De doelpuntloze eerste helft had snel vergeten kunnen worden, als Adam Lallana zijn dot van een kans had benut. De Engelsman slaagde er wonder boven wonder echter in, van erg dichtbij over te schieten. De wedstrijd kabbelde voort en alles wees erop, dat Besiktas de morele winnaar zou worden met een doelpuntloos gelijkspel. Vijf minuten voor het einde kreeg Jordon Ibe echter een duw in de zestien meter en ging de bal op de stip. Mario Balotelli eiste de penalty voor zich op en faalde niet, oog in oog met Cenk. Dankzij de Italiaan reist Liverpool volgende week met een krappe 1-0 voorsprong af naar Istanbul voor de tweede ontmoeting.

Tottenham Hotspur - Fiorentina 1-1
Mauricio Pochettino gaf Harry Kane rust op White Hart Lane en begon in de punt met Roberto Soldado, die dit seizoen pas vier keer het net vond in dertig wedstrijden. De Spaanse spits greep echter zijn kans tegen Fiorentina en had daar maar zes minuten voor nodig. Na een hoekschop volleerde hij laag raak en bezorgde hij the Spurs een droomstart. Christian Eriksen vuurde later over het doel en Soldado, die nieuwe moed leek te hebben verzameld, zag een acrobatische omhaal gepakt worden door Ciprian Tatarusanu. Fiorentina wachtte zelf geduldig af en sloeg tien minuten voor de thee toe. José María Balanta tikte een rebound binnen, nadat Hugo Lloris een vrije trap in zijn voeten had gestompt. Bijna pakte Tottenham kort voor rust weer de voorsprong, maar Nacer Chadli trof de onderkant van de lat.

Het levendige duel kreeg in de tweede helft een minder aantrekkelijk vervolg. Christian Eriksen, Chadli en Paulinho probeerden het met acties, steekpasses en voorzetten, maar Soldado werd niet bereikt en Pochettino bereidde alsnog de komst van Hurricane Kane voor. Ook Érik Lamela kwam er nog bij in Londen, maar Fiorentina raakte er niet door van de wijs. La Viola neemt het gelijkspel trots mee terug naar Italië en zal volgende week een poging doen, het uitdoelpunt te laten gelden. De sterke vorm van de club uit Florence (nu negen duels op rij niet verloren) zal zelfvertrouwen geven voor een verder avontuur in Europa.