Barça nadert magische grens, Real wint laatste uitduel Mourinho niet

Espanyol - Barcelona 0-2
Barcelona kondigde zondag de komst van Neymar aan, maar de aanvaller speelt zondagavond zijn laatste duel voor Santos en was dus niet aanwezig bij de derby. De mensen die wél aanwezig waren in het Estadi Cornellà-El Prat zagen Espanyol goed beginnen, met een vroege kopkans voor Sergio Garcia, maar hij mikte de bal net naast. Hierna kwam Barcelona wat beter in de wedstrijd en dat resulteerde na een klein kwartier spelen in de mooie openingstreffer: Alexis zette een combinatie op met David Villa en kreeg de bal wat moeilijk aangespeeld, maar controleerde het leder fraai met de borst. Met een kapbeweging maakte hij vervolgens ruimte voor een schot, die bij de tweede paal binnendraaide. Voor Alexis betekende het zijn achtste doelpunt van dit seizoen.

Barcelona had ook na de openingstreffer het meeste balbezit en Cesc Fàbregas kwam dicht bij de gelijkmaker, maar een klein kwartier voor rust raakte hij de paal. Victor Valdés voorkwam vervolgens de gelijkmaker, door goed in te grijpen, en aan de overkant schoot Andrés Iniesta net over. Barcelona ging daardoor met slechts een minimale voorsprong de rust in en in de tweede helft viel er niet bijzonder veel te genieten. Tien minuten voor tijd zorgde Mubarak Wakaso opeens voor opwinding: hij ging door het lint gaan na een gele kaart, waarna de middenvelder vier seconden later ook direct zijn tweede gele kaart kreeg. Espanyol eindigde dus met tien man en invaller Pedro, die in het veld was gekomen voor Villa, maakte er na een fraaie pass van Xavi nog 0-2 van.

Real Sociedad - Real Madrid 3-3
Real Madrid kon zondagavond vrijuit voetballen, want men was al zeker van deelname aan de groepsfase van de Champions League. De druk lag bij Real Sociedad en de thuisploeg zocht dan ook van meet af aan de aanval. Toch kwamen de gasten van Mourinho op voorsprong in Anoeta, waar in januari 2004 voor het laatst werd verloren. Mikel González ging hopeloos in de fout en verspeelde het leer aan Gonzalo Higuaín, die niet faalde: 0-1. De Basken lieten zich evenwel niet van de wijs brengen en Real mocht doelman Diego López op diens blote knieën danken dat de rust met een minimale voorsprong werd gehaald. De sluitpost keerde na twintig minuten een kopbal op fenomenale wijze en hield Sociedad met nog een aantal reddingen van de gelijkmaker af.

Txuri-Urdin speelde in een hoog tempo en Real kon door de afwezigheid van de aan zijn rug geblesseerde Ronaldo niet vlammen in de counter. Toch waren het wel de hoofdstedelingen die weer scoorden, want tien minuten na rust tikte José Callejón de bal van dichtbij op aangeven van Kaká binnen: 0-2. De gastheer, die in het seizoen 2003/04 voor het laatst Europees voetbal speelde, kwam enkele minuten later alweer terug in de wedstrijd, want na een handsbal van Sami Khedira benutte Xabi Prieto de toegekende strafschop. Sociedad voerde de druk verder op en kwam in de 77e minuut verdiend op gelijke hoogte door een intikker van Antoine Griezmann, maar Khedira bezorgde zette Real met een rake stift weer op voorsprong. Die goal leek Real de zege op te leveren, maar Xabier Prieto zorgde in de absolute slotseconde echter alsnog voor de 3-3.

Atlético Madrid - Real Mallorca 0-0
Atlético Madrid kon de supporters niet verwennen in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De ploeg van Diego Simeone is al verzekerd van de derde plaats in de Primera División, maar Real Mallorca strijdt nog tegen degradatie en probeerde te stunten in het Vicente Calderón. De bezoekers waren in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, maar Thibaut Courtois bewees weer een geweldige doelman te zijn. In de tweede helft kwam Atlético wat beter voor de dag en Radamel Falcao scoorde ook, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later schoot de Colombiaan net naast en ook Mario Suárez kreeg de bal niet tussen de palen, waardoor de score in evenwicht bleef. Mallorca kan zich door het gehaalde puntje nog handhaven, al heeft het een klein wonder nodig.

Valencia - Granada 1-0
Valencia deed wat het moest doen in de strijd om een ticket voor de play-offs van de Champions League, maar baalde van het gelijkspel van Real Sociedad. Los Ches moeten hierdoor volgende week winnen van Sevilla, want bij bijvoorbeeld een remise en een zege van Sociedad, gaan de Basken op basis van een beter onderling resultaat door. Valencia boekte zondag wel een verdiende zege op Granada, dat nog nooit won in Mestalla. De thuisploeg had in de eerste helft zeventig procent balbezit, maar ondanks enkele heel aardige kansen, bleef de brilstand gehandhaafd. Tot het uur, want toen kopte Roberto Soldado op aangeven van Joao Pereira de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen. De spits kreeg even later nog een grote kans, maar die liet hij onbenut. Het verschil tussen Valencia en Sociedad bedraagt met nog één duel te gaan dus nog twee punten.