Barazite stuurt FC Utrecht verder, AZ met moeite langs JL-opponent

FC Utrecht - FC Groningen 1-0
In het eerste halfuur wees niets erop dat de noorderlingen vorige maand nog met 1-5 triomfeerden in de Galgenwaard. Het was ditmaal andersom: Utrecht maakte de dienst uit en bestookte het vijandelijke doel. Richairo Zivkovic was dreigend vanaf de linkerflank en Sofyan Amrabat stelde Sergio Padt op de proef. Na het halfuur was Groningen echter opeens heel dicht bij de openingstreffer: Hans Hateboer torende na een corner boven iedereen uit en kopte op de lat. Even later raakte ook Utrecht het alumunium, toen een vlammend schot van Sebastién Haller op de paal strandde.

De Fransman schoot vervolgens ook net naast; het was een klein wonder dat beide teams met 0-0 de kleedkamers opzochten. In de tweede helft bleef Utrecht dominant en waren er kansen om de ban te breken. Slordigheid voor het doel bleef echter het voornaamste probleem van de gastheer. Dat probleem leek ervoor te zorgen dat een verlenging uitkomst moest bieden, maar dat wist Utrecht in de slotseconden af te wenden. Een gemiste kans van Zivkovic leidde tot een hoekschop, die werd genomen door Yassin Ayoub en door Nacer Barazite werd binnengeknikt.

AZ - FC Emmen 1-0
AZ begon met kansen voor Dabney dos Santos en Wout Weghorst niet slecht aan de wedstrijd, maar FC Emmen liet zich ook bepaald niet onbetuigd. De beste kansen van het eerste bedrijf waren zelfs voor de bezoekers, toen Henk Bos binnen een tijdsbestek van twee minuten eerst net naast schoot en even later het aluminium raakte. De bezoekers testten na rust Sergio Rochet ook al snel twee keer, maar moesten 25 minuten voor tijd toch de 1-0 incasseren. Mühren stond net koud in het veld toen hij op aangeven van Ilias Bel Hassani het net achter Dennis Telgenkamp liet bollen. Viktor Maier en Tim Siekman kregen nog aardige mogelijkheden om hun ploeg op gelijke hoogte te brengen, maar zij stuitten op Rochet.

Heracles Almelo - UNA 5-0
Heracles Almelo zat na drie minuten al op rozen toen Samuel Armenteros de 1-0 binnenknalde. De thuisploeg bleef daarna de bovenliggende partij en probeerde verder afstand te nemen van de tegenstander uit Zeelst. Brandley Kuwas kreeg nog voor de rust twee goede kansen, maar hij stuitte twee keer op doelman Petar Stoskovic. Terwijl de thuisploeg in de eerste helft dus nog een aantal kansen om zeep hielp, was het na rust al snel weer raak. Armenteros kreeg vijf minuten na de thee de bal voor zijn voeten en kon de 2-0 binnen tikken. Een minuut later werd het ook nog 3-0 dankzij Kuwas. Joey Pelupessy knalde met nog een half uur te gaan op fraaie wijze de 4-0 tegen de touwen en het slotakkoord kwam op naam van Brahim Darri: hij schoot na een goede dribbel via de keeper raak.

Vitesse - RKC Waalwijk 4-1
Op papier mocht Vitesse eigenlijk geen problemen hebben met de nummer zeven van de Jupiler League en in de eerste helft was dat ook niet zo. Adnane Tighadouini, die overigens in minuut 39 uitviel met een liesblessure, schoot na een kwartier op de lat en enkele minuten later opende Zhang Yuning de score met een schot in de verre hoek. Via een omhaal zorgde hij vlak voor rust bijna voor de 2-0, maar keeper Tamati Williams stak daar een stokje voor. In de tweede helft was het raak aan de overzijde. Pieter Langedijk was het eindstation van een ingestudeerde vrije trap en verzorgde de gelijkmaker. Lang kon RKC daar niet van genieten, want Lewis Baker benutte een door Zhang versierde strafschop. Marvelous Nakamba besliste het duel en in blessuretijd werd het ook nog 4-1 doordat Nahan de bal prachtig in de kruising krulde.