Barcelona en Real Madrid ontdoen zich van Atlético Madrid

Barcelona - Espanyol 5-0
De ploeg van Constantin Galca liep na acht minuten reeds achter de feiten aan. Victor Álvarez maakte een overtreding op Lionel Messi op de rand van het strafschopgebied en het was de Argentijn die het leer vervolgens uit de toegekende vrije trap heerlijk achter Paul López schoot: 1-0. Hoewel het scorebord in de eerste helft niet meer in beweging kwam. had het team van Luis Enrique wel degelijk mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Zo werd een treffer van Ivan Rakitic wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Espanyol kwam niet verder dan een inzet van Felipe Caicedo na een half uur spelen, in de handen van Marc-André Ter Stegen.

Na de onderbreking trok Barcelona het duel naar zich toe. De ploeg van Luis Enrique kwam in de 52e minuut op 2-0: na een fout in de defensie van Espanyol mocht Luis Suárez op aangeven van Messi het Camp Nou in extase brengen. Het derde doelpunt kwam ook op naam van el Pistolero. Uit een corner van Neymar kopte de Uruguayaan raak; het was alweer zijn 56e doelpunt van het seizoen, in 51 officiële duels. Jérémy Mathieu, Arda Turan en Rafinha mochten de laatste twintig minuten meedoen en het was laatstgenoemde die met zijn eerste balcontact voor de 4-0 zorgde, na een blunder van Pau López. Neymar maakte er op aangeven van Suárez nog 5-0 van. Barcelona kan over een week in en tegen Granada de titelprolongatie vieren.

Levante - Atlético Madrid 2-1
De start van los Colchoneros in Valencia mocht er absoluut zijn. Na twee minuten lag de bal reeds achter Diego Mariño: na een pass van Koke werkte Fernando Torres het leer over de doelman heen. Atlético kende daarna een mindere periode, met balverlies, en dat resulteerde na 32 minuten in de gelijkmaker. Na een voorzet vanaf de rechterkant van Mauricio Cuero zette Victor zijn hoofd tegen de bal en was Jan Oblak kansloos: 1-1. Atlético probeerde nog voor rust weer op voorsprong te komen, maar pogingen van Koke en Torres eindigden niet in een treffer.

De ploeg van Simeone had moeite om kansen te creëeren, ondanks de invalbeurten van Antoine Griezmann en Yannick Ferreira Carrasco. De bal bleef niet lang in het bezit van Atlético, terwijl de defensie van Levante als een huis stond. Griezmann had in de 74e minuut een goede kans, maar de hand van Mariño voorkwam de 1-2. Atlético zocht met man en macht naar een tweede doelpunt en dat leidde tot countermogelijkheden voor Levante. Het was uiteindelijk Giuseppe Rossi die in de 91e minuut het leer achter Oblak werkte.

Real Madrid - Valencia 3-2
De ploeg van Zidane legde in de eerste helft reeds de basis voor de overwinning, al had de 2-0 van Karim Benzema eigenlijk niet mogen tellen. In de eerste twintig minuten hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar daarna werd Real Madrid sterker. Een inzet van Ronaldo in de 25e minuut was nog een prooi voor Diego Alves; één minuut later lag het leer echter in het doel. Ronaldo ontving de bal van Marcelo en liet Alves met rechts kansloos. Valencia liet via Dani Parejo en Joao Cancelo een dot van een kans op de 1-1 liggen en incasseerde vlak voor rust de 2-0. Benzema stond bij zijn eerste inzet, met daarna een redding van Alves, buitenspel. Cancelo bezorgde het leer per abuis weer bij de Fransman, die zich revancheerde.

De openingsfase van de tweede helft mocht er zijn: een prachtige redding van Alves op een kopbal van Benzema, een vrije trap van Parejo op de lat en een uitstekende reactie van Kiko Casilla op een laag schot van Santi Mina. In de 55e minuut profiteerde Rodrigo van een misstap van Raphaël Varane en leek Valencia weer in de wedstrijd te zitten. Ronaldo hielp Real Madrid luttele minuten later echter al aan de 3-1, na een uitstekende individuele actie. Valencia gaf de moed echter niet op. Casilla hield zijn team met enkele reddingen op de been, maar in de 82e minuut was hij volslagen kansloos op een schitterend schot van André Gomes. Valencia kwam niet veel later met tien man te staan, na commentaar van Rodrigo op de scheidsrechterlijke leiding. Tegen tien man van los Che kwam de voorsprong niet meer in gevaar.