Barcelona voor vierde keer beste club van Europa

Barcelona en Manchester United zorgden voor een uitstekende, intense en gevarieerde eerste helft. Het team van Ferguson startte sterk en zette Barcelona continu onder druk. De defensie en het middenrif van de Catalanen oogden onzeker en slaagden er niet in om op balbezit te spelen. Na negen minuten spelen kreeg Manchester United de eerste kans. Victor Valdés kon tijdig voorkomen dat Wayne Rooney gevaarlijk kon worden. Barcelona kwam daarna beter in de wedstrijd en domineerde met haar welbekende spel. Een pass van Xavi kon door Pedro niet worden verzilverd, maar na diverse pogingen van de Azulgrana viel de 1-0 alsnog. Xavi naderde het strafschopgebied en uit zijn geslepen pass maakte Pedro de openingstreffer. Van der Sar kon zijn inzet in de rechterhoek niet keren.

Manchester United leek aangeslagen en dat was voor Barcelona het teken om op jacht naar de 2-0 te gaan. De minimale voorsprong bleef echter maar zeven minuten op het scorebord staan. Na een ingooi combineerden Ryan Giggs en Rooney er lustig op los en kon de laatstgenoemde de bal achter Valdés schieten: 1-1. Dat de Welshman enkele centimeters buitenspel stond, werd door Viktor Kassai en consorten door de vingers gezien. Barcelona liet na om met 2-1 de rust in te gaan. Messi soleerde zich door de verdediging van Manchester United heen, bediende David Villa en uit diens voorzet kwam de Argentijn net te laat om voor het tweede doelpunt te zorgen.

Na de onderbreking nam Barcelona het heft in handen en werd Manchester United gedwongen om op haar eigen helft te acteren. Van der Sar hield zijn ploeg in de 52e minuut op de been door Dani Alves van het scoren af te houden. Luttele minuten later had de Nederlander wellicht meer kunnen doen met een inzet van Messi, maar dat gold ook voor de defensie van the Mancunians. Messi mocht de rand van het strafschopgebied naderen en Van der Sar was niet in staat om de droge inzet, die niet eens geplaatst was, van de Argentijn te keren: 2-1. De oud-international was daarna wel bestand tegen pogingen van Xavi en opnieuw Messi.

Twintig minuten voor tijd trok Barcelona de ontmoeting definitief naar zich toe. Villa kreeg de bal in het strafschopgebied van Sergio Busquets en met binnenkant rechts plaatste el Guaje de bal in de rechterkruising. Van der Sar was kansloos op zijn geplaatste inzet: 3-1. Het was voor Villa pas zijn eerste doelpunt in bijna twee maanden tijd. De dubbele voorsprong stelde Barcelona in staat om de wedstrijd uit te spelen zoals men gewend is. Met combinatievoetbal en balbezit werkte het team van Guardiola zich naar het eindsignaal toe en zorgde het laatste fluitsignaal van Kassai voor ontlading bij Barcelona. Even daarvoor maakte ook Ibrahim Afellay, als vervanger van doelpuntenmaker Pedro, zijn opwachting.