Bayer Leverkusen verwent Peter Bosz met galavoorstelling

Leverkusen boekte vorig weekend tegen Bayern München (3-1) zijn tweede overwinning in drie duels onder Bosz, maar het goede gevoel dat men overhield aan die wedstrijd, verdween afgelopen dinsdag alweer in het bekerduel met tweededivisionist Heidenheim (2-1 nederlaag). Bosz kreeg voor het bezoek aan Mainz wel goed nieuws uit de ziekenboeg: toptalent Kai Havertz bleek fit genoeg om te starten, nadat hij tegen Bayern nog geblesseerd uitviel. Bij Mainz begon voormalig Feyenoorder Boëtius in de basiself en hij stond na twee minuten voetballen aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd.

Boëtius had een fraaie steekpass in huis op Aarón Martín, die vervolgens bij de tweede paal oog had voor Jean-Philippe Mateta. De Fransman kon vrij uithalen, maar stuitte uiteindelijk op doelman Lukas Hradecky. Het spel golfde in een aantrekkelijke openingsfase op en neer en het was uiteindelijk Leverkusen dat in de vijfde minuut als eerste wist te scoren. Na gestuntel in de defensie van Mainz wist Kevin Volland Karim Bellarabi te bereiken, waarna de flankspeler op doel schoot. Het schot van Bellarabi leek snelheid te missen, waardoor Wendell uiteindelijk het laatste zetje gaf: 0-1. Mainz had daarna slechts vier minuten nodig om de gelijkmaker op het scorebord te brengen: Robin Quaison liep een door Alexander Hack verlengde hoekschop van dichtbij binnen.

Het eerste kwart van de wedstrijd speelde zich in een werkelijk moordend tempo af. Leverkusen had na de gelijkmaker niet lang nodig om zich te herpakken, want Havertz zorgde na twintig minuten spelen alweer voor de 1-2. Het toptalent schoof de bal beheerst binnen na een voorzet vanaf de linkerflank van Brandt. De ploeg van Bosz oogde in defensief opzicht soms kwetsbaar, maar maakte indruk met frivool aanvalsspel. Bellarabi teisterde in minuut 29 na voorbereidend werk van Brandt het aluminium, alvorens Brandt een minuut later zelf alsnog voor de 1-3 tekende. Hij combineerde met Volland en rondde oog in oog met Florian Müller uiteindelijk beheerst af. Daarmee was de koek in de eerste helft nog niet op voor de bezoekers: op slag van rust scoorde ook Bellarabi nog door na een assist van opnieuw Brandt raak te schieten in de verre hoek.

Na de onderbreking kwam de overwinning geen enkel moment meer in gevaar voor Leverkusen. Leon Bailey had al vroeg in de tweede helft kunnen scoren na voorbereidend werk van Bellarabi, maar doordat de aanname van de Jamaicaan te wensen overliet, kon hij zijn schot uiteindelijk niet op doel krijgen. Na ruim een uur zorgde uitblinker Brandt alsnog voor het vijfde doelpunt van Die Werkelf. De middenvelder draaide na een inspeelpass van invaller Julian Baumgartlinger fraai weg van een verdediger, waarna hij net als bij 1-3 een combinatie aanging met Volland. Brandt kreeg de bal opnieuw terug van de spits en schoof vervolgens beheerst raak. Leverkusen speelde het duel daarna rustig uit en kende zo een prima generale repetitie voor de Europa League-wedstrijd van aankomende donderdag in Rusland tegen Krasnodar.