Bayern pas op dreef na vertrek van 'Robbery', spektakel in Dortmund

Eintracht Braunschweig - Bayern München 0-2
Sinds Bayern München zeker is van het kampioenschap draait het een stuk stroever met het team van Josep Guardiola: van de laatste zes officiële wedstrijden in alle competities won der Rekordmeister er slechts twee. Hoewel het voor de titel uiteraard weinig meer uitmaakt, ging het ook tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig niet van een leien dakje voor de voetbalgrootmacht. Bayern speelde in een van de sterkst denkbare opstellingen en het balbezit was er ook wel, maar gevaarlijke schoten op doel liet Bayern nauwelijks noteren in het eerste bedrijf. Beide partijen kregen een grote kans in de eerste helft: Franck Ribéry probeerde Arjen Robben te bedienen toen hij misschien beter voor eigen succes had kunnen gaan, de volledig vrijstaande Jan Hochscheidt kopte aan de andere kant voorlangs.

Meer: Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat

In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Eintracht Braunschweig verdedigde en hield de rijen uitstekend gesloten, Bayern München viel aan en kwam er niet door. Toen het tempo ook nog eens uit de wedstrijd verdween (Bayern speelde de bal voornamelijk rond op eigen helft en net over de middenlijn) was de wedstrijd het aanzien eigenlijk niet meer waard. Opmerkelijk genoeg scoorde Bayern pas toen de absolute sterspelers, Ribéry en Robben, van het veld werden gehaald. De eerste van de invallers, Müller, bereidde de 0-1 van Claudio Pizarro voor, de tweede (Mandzukic) tekende hoogstpersoonlijk voor de 0-2.

Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 4-2
Borussia Dortmund heeft nog veel om voor te spelen in de Bundesliga en trainer Jürgen Klopp en consorten doen er alles aan om als tweede te eindigen. FSV Mainz 05 is weliswaar een lastige tegenstander, maar normaal gesproken moet BVB in eigen huis gewoon winnen. In de eerste twintig minuten was het in ieder geval al vuurwerk in het Signal Iduna Park. Vanaf het beginsignaal regende het kansen en al na zes minuten vond Milos Jojic de touwen voor de thuisclub. De Serviër, die in januari werd overgenomen van Partizan Belgrado, vond de linker onderhoek met een harde en geplaatste inzet. Diezelfde hoek, maar dan in het andere doel, werd niet veel later gevonden door Shinji Okazaki voor de gelijkmaker.

Dat was nog niet alles. Na een vlugge tegenaanval werd Robert Lewandowski weggestuurd door Henrikh Mkhitaryan en de naar Bayern München vertrekkende spits wist wel raad met dat klusje. Na rust verdween het tempo niet uit het spel. Na een verschrikkelijke terugspeelbal van Nuri Sahin prikte Okazaki zijn tweede binnen (2-2), nog geen drie minuten later was het alweer 3-2. Marco Reus draaide de bal in, Lukasz Piszczek verlengde de bal met zijn hoofd de doellijn over. De bezoekers leken lamgeslagen en Dortmund creëerde kans na kans, maar Lewandowski had het vizier niet op scherp staan en bovendien had hij pech dat hij geen strafschop kreeg. Die kwam er later wel voor de Pool: Niko Bungert sloeg zijn inzet uit het doel en kreeg rood, Reus benutte de penalty.

SC Freiburg - Gladbach 4-2
In de strijd om Europees voetbal deed Borussia Mönchengladbach geen goede zaken. De ploeg van Lucien Favre verloor met 4-2 van SC Freiburg en VfL Wolfsburg kan daardoor later deze zondag uitlopen. Dat terwijl de middag nog wel zo goed begon voor Gladbach: de bezoekers kwamen na tien minuten op voorsprong, toen Patrick Hermann een voorzet van Juan Arango binnen tikte. Gladbach bleef hierna sterker, maar in de tweede helft kwam Freiburg terug, via een van richting veranderd schot van Admir Mehmedi (1-1). Gladbach kreeg vervolgens een strafschop, maar die werd gemist door Filip Daems, en dat bleek een misser met vervelende gevolgen te zijn. Freiburg liep namelijk uit naar 4-1 via Oliver Sorg, Vladimir Darida en Mehmedi, die scoorden toen Gladbach met tien man stond wegens een tweede gele kaart voor Granit Xhaka. Het slotakkoord kwam op naam van Christoph Kramer: 4-2.

Werder Bremen - TSG Hoffenheim 3-1
TSG Hoffenheim was al vijf wedstrijden ongeslagen en in de laatste zes uitwedstrijden verloor de ploeg van trainer Markus Gisdol slechts een keer. Bij Bayer Leverkusen werd gewonnen en men speelde gelijk bij Bayern München en Borussia Mönchengladbach, dus het team van Gisdol reisde vol vertrouwen af naar Bremen. Het leek door de vroege 0-1 van toptalent Kevin Volland ook een mooie middag te worden, maar de thuisploeg (met Eljero Elia in de basis) knokte zich terug. Philipp Bargfrede tekende niet lang na de openingstreffer voor de gelijkmaker en vanaf dat moment was Werder de betere ploeg. Het team van coach Robin Dutt domineerde het middenveld, zonder overigens tot echt grote kansen te komen. Diep in de tweede helft nam Hoffenheim het initiatief weer over en werd een doelpunt van Roberto Firminio afgekeurd, alvorens Santiago Garcia tegen de verhouding in de 2-1 binnenkopte. In de allerlaatste seconde maakte Nils Petersen nog 3-1.

FC Augsburg - Hertha BSC 0-0
Door het gelijkspel bij FC Augsburg is het Hertha BSC van Jos Luhukay nog niet officieel veilig, al is de kans dat Hamburger SV de hoofdstedelingen nog zal passeren wel heel erg klein. Hertha heeft op het moment elf punten meer, terwijl HSV uit de laatste vier wedstrijden nog twaalf punten kan halen. Luhukay mag de felicitaties echter nog niet in ontvangst nemen en zal daar best wel van balen. In de elfde minuut was zijn ploeg nog erg dicht bij een treffer gekomen, maar Sebastian Langkamp raakte met een kopstoot de lat. Hertha kreeg in de SGL Arena sowieso de betere mogelijkheden, maar gescoord werd er dus niet. Bij Augsburg stond Paul Verhaegh overigens negentig minuten binnen de lijnen: hij staat dit seizoen al op 27 competitiewedstrijden. Maakt hij nog kans op het WK?