België door heldendaden Lukaku en Courtois naar kwartfinale

België beschikt volgens velen over een gouden generatie en plaatste zich met negen punten in de poule en zonder veel problemen voor de knock-outfase. Het team van Marc Wilmots stal de voetbalharten echter nog niet en leek in Estadio Fonte Nova wel zijn niveau te halen. Al na 39 seconden hadden onze zuiderburen op voorsprong kunnen komen, maar Divock Origi schoot vanuit een scherpe hoek op de benen van Tim Howard. België overdonderde de Verenigde Staten in de beginfase, maar nam na tien minuten gas terug.

The Yanks konden hierdoor in de wedstrijd groeien, maar België bleef de bovenliggende en gevaarlijkste partij. Zo mikte Kevin De Bruyne na een balverovering van Jan Vertonghen naast en stuitte de blonde middenvelder op slag van rust op Howard. De tegenstander dreigde vooral na de invalbeurt van rechtsback DeAndre Yedlin ook een aantal keer, maar grote kansen creëerde men niet. België hoopte het overwicht na rust om te kunnen zetten in doelpunten.

In het eerste kwartier regende het kansen voor de roodhemden. Dries Mertens verraste Howard bijna met een kopbal, een voorzet van Jan Vertonghen ging aan iedereen voorbij, Origi kopte tegen de kruising en een steenhard schot van Vertonghen was eveneens niet succesvol. De VS hield enkel tegen en probeerde de snelheid uit de wedstrijd te halen. Het was pompen of verzuipen voor Jürgen Klinsmann en co, maar zij overleefden ook pogingen van Axel Witsel en andermaal Origi.

Howard groeide stilaan uit tot de man van de wedstrijd, want hij voorkwam in de reguliere speeltijd ook nog dat invaller Kevin Mirallas en Eden Hazard tot scoren kwamen. Doordat Daniel Van Buyten, Origi, Hazard en Vincent Kompany de trekker ook niet met succes overhaalden, was een verlenging noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Wilmots bracht Lukaku binnen de lijnen en met de Chelsea-spits binnen de gelederen, rekende men in vijftien minuten af met de Verenigde Staten.

Lukaku legde de bal na 93 minuten af op De Bruyne en laatstgenoemde schoot diagonaal raak: 1-0. De Belgen slaakten een zucht van opluchting. Op slag van rust waren de rollen omgedraaid: De Bruyne bediende Lukaku en de voorhoedespeler knalde met overtuiging binnen. België leek de zege in de tas te hebben, maar door de 2-1 van Green werd het nog uitermate spannend. Courtois voorkwam na een fantastisch ingestudeerde vrije trap de gelijkmaker van Team USA.