België klopt Ieren en neemt optie op knock-outfase

Marc Wilmots voerde drie wijzigingen door ten opzichte van het duel met Italië, want Thomas Meunier, Yannick Ferreira Carrasco en Moussa Dembélé stonden in de basis. De Rode Duivels domineerden in de eerste helft het balbezit in Bordeaux, maar de eerste serieuze kans werd pas na twintig minuten gecreëerd. Eden Hazard volleerde de bal centimeters over na een afgeweerde voorzet van Kevin De Bruyne. Na 25 minuten leek België even op 1-0 te komen via Ferreira Carrasco, maar er was sprake van buitenspel.

In de bij vlagen harde eerste helft bleef België de bovenliggende partij, maar men had de grootste moeite om de muur van Ierland te breken. Toby Alderweireld kwam na een hoekschop van De Bruyne niet tot scoren, Darren Randolph kon een rollertje van De Bruyne oprapen en een omhaal van Jan Vertonghen ging ruim voorlangs. Het was veelzeggend dat België maar twee keer binnen het kader wist te trappen.

Na rust ging het beter met de nummer twee van de FIFA-wereldranglijst, want binnen drie minuten werd het 1-0: na een afgeweerde Ierse vrije trap ging het pijlsnel naar de overkant en kon Lukaku na een goede actie en pass van De Bruyne raak schieten. Het was pas de eerste doelpoging van de aanvaller van Everton in de wedstrijd. Ierland drong hierna even aan en kreeg een schietkans via Robbie Brady, maar na een uur was het duel goeddeels gespeeld.

Axel Witsel knikte op aangeven van Meunier raak en zette België op rozen. Twintig minuten voor tijd werd het ook nog 3-0: Meunier veroverde de bal en zette Hazard aan het werk, die op zijn beurt Lukaku in staat stelde om te scoren. Lukaku werd daarmee de eerste Belg sinds Marc Wilmots in 1998 die twee keer in één toernooiduel heeft weten te scoren. Invaller Dries Mertens had er tien minuten voor tijd nog 4-0 van kunnen maken, maar hij volleerde naast.