Besiktas onder haperend licht naar groepswinst, Salzburg schrijft geschiedenis

Besiktas - Tottenham Hotspur 1-0
Tottenham Hotspur speelde met liefst tien andere spelers in vergelijking met het laatste competitieduel; manager Mauricio Pochettino deed dat met het oog op het drukke programma in Engeland. Zo stond de van een blessure herstelde Kyle Walker voor het eerst sinds maart weer eens in de basis, terwijl Michel Vorm het doel verdedigde. Voor rust kenmerkte het duel zich vooral door lichtuitval in Istanbul; na een korte onderbreking kon het spel verder. Pas na rust kwam het duel ook op het veld tot ontbranding. Cenk Tosun had van grote afstand al de lat geraakt en niet veel later opende hij ook de score voor Besiktas, dat in alle competities al zeven duels op rij niet had verloren. Een minuut voor tijd viel het licht overigens weer uit en weer was er een onderbreking nodig.

Dinamo Zagreb - Celtic 4-3
In Kroatië stond er niks meer op het spel. Red Bull Salzburg en Celtic hadden zich in Groep D al van de eerste en tweede plaats verzekerd. Toch maakten de ploegen er een leuke wedstrijd van. Marko Pjaca bracht de thuisploeg na een kwartier aan de leiding, waarna Kris Commons uit een van richting veranderde vrije trap van Virgil van Dijk scoorde. Een volley van Stefan Scepovic leek een 1-2 ruststand te betekenen. Onnodig balverlies van Adam Matthews leidde echter de 2-2 van Pjaca in. Ook de tweede helft mocht er zijn. Marcelo Brozovic en weer Pjaca tekenden voor de 3-2 en 4-2, waarna Scepovic in de 81e minuut de spanning terugbracht. Dinamo kwam in de slotminuten goed weg toen Van Dijk de bal op het aluminium kopte. Red Bull Salzburg won tegelijkertijd met 5-1 van Astra FC en eindigt de groepsfase met liefst zestien punten.

Dnipro Dnipropetrovsk - Saint-Étienne 1-0
De eerste nederlaag in de groepsfase van de Europa League, na vijf remises in evenveel duels, is funest gebleken voor Van Wolfswinkel en consorten. De enige treffer in Oekraïne viel na dik een uur. De vrije trap van Ruslan Rotan ging tegen de lat, waarna de rebound voor de voeten van Artem Fedetskiy viel: 1-0. Ook Van Wolfswinkel, de laatste weken op dreef, kon het verlies niet voorkomen. Het Qarabag FK van Leroy George speelde thuis doelpuntloos gelijk tegen het al geplaatste Internazionale, waardoor Dnipro in Europa overwintert, Qarabag net naast de tweede plek grijpt en Saint-Étienne de groepsfase als laatste afsluit.

Borussia Mönchengladbach - FC Zürich 3-0
De ploeg van Lucien Favre verzekerde zich op de laatste speeldag van een toegangsbewijs voor de knockout-fase én de eerste plaats in Groep A. Naarmate de eerste helft verstreek, werden die Fohlen (met Roel Brouwers in de basis) sterker en de 1-0 was dan ook verdiend. Via een kluts kwam de bal terecht bij Patrick Herrmann, die doelman David Da Costa passeerde. Na de onderbreking liep Borussia verder uit. Branimir Hrgota maakte na een combinatie met Raffael de 2-0 en luttele minuten later rondde hij met een lob het voorbereidende werk van Granit Xhaka af: 3-0. Villarreal, dat bij een nederlaag van FC Zürich sowieso in Europa zou overwinteren, zegevierde tegelijkertijd met 0-2 bij Apollon en sluit de groepsfase als tweede af.

FC Kopenhagen - Torino 1-5
Torino maakte er op de laatste speeldag een heus doelpuntenfestijn van. Daniel Amartey schonk FC Kopenhagen, dat met Steve De Ridder aantrad, na enkele minuten al de leiding, maar daarna ging Torino los. Dat was ook hoofdzakelijk te danken aan rode kaarten voor Mikael Antonsson en Mathias Jørgensen, na respectievelijk dertig en veertig minuten spelen. Joseph Martinez en Amauri bogen de achterstand al voor rust om en in de eerste acht minuten na de onderbreking waren ook Omar El Kaddouri, Matteo Darmian en Gaston Silva trefzeker. Door de zege, én de nederlaag van HJK Helsinki bij Club Brugge, verzekerde Torino zich van de tweede plaats in Groep B, achter de ploeg van Michel Preud'homme.

Red Bull Salzburg - Astra Giurgiu 5-1
Red Bull Salzburg heeft geschiedenis geschreven in de Europa League. De Oostenrijkers rekenden in eigen huis met 5-1 af met Astra Giurgiu uit Roemenië en daarmee eindigde het op 21 gemaakte doelpunten in de groepsfase van de Europa League. Het oude record stond op achttien (Zenit Sint-Petersburg, CSKA Moskou en Anderlecht). Tegen Astra werden de doelpunten gemaakt door Kevin Kampl (2x), Alan (2x) en Marcel Sabitzer. George Florescu scoorde tegen. Overigens staat Alan nu al op acht goals in de Europa League.