Bijltjesdag voor alle Italiaanse topclubs, Ibrahimovic over de schreef

AC Milan - Napoli 0-0
AC Milan en Napoli begonnen slordig aan de ontmoeting in San Siro en gaven elkaar veel ruimte weg. Napoli-verdediger Hugo Campagnaro werd al vroeg aan het werk gezet door Zlatan Ibrahimovic, die het schouderduel met hem aanging en om een strafschop bedelde bij de scheidsrechter. Ook Clarence Seedorf meldde zich voor het doel van Morgan De Sanctis. Hij wist wel tot een schietkans te komen, maar de keeper reageerde goed en hield de bal uit zijn doel.

Juan Zuniga, Marek Hamsík en Edinson Cavani hielden aan de overkant Christian Abbiati bezig, maar ook hij hoefde niet te capituleren. Vooral Hamsík haalde fraai uit, maar Abbiati wist nog net zijn vuisten tegen de bal te plaatsen. Cavani leek te kunnen profiteren van een misverstand tussen Abbiati en Ignazio Abate, maar ook dat liep op niets uit. Milan moest het initiatief definitief aan Napoli laten na een rode kaart voor Ibrahimovic, die Salvatore Aronica in het gezicht sloeg. Ook tegen het tienkoppige Milan bleven doelpunten echter uit: 0-0.

Juventus - Siena 0-0
De verwachting was dat Juventus wel even zou winnen van laagvlieger Siena, maar die gedachte kon eigenlijk als snel de prullenbak in. Beide partijen kregen kleine kansjes in het eerste bedrijf, maar de wedstrijd speelde zich vooral af op het middenveld en echt grote mogelijkheden vielen er niet te noteren. Juventus, dat een kwartier nodig had om de juiste versnelling te vinden, kwam tot kansen via Mirko Vucinic en Stephan Lichtsteiner, maar Siena-doelman Gianluca Pegolo maakte zich niet ongerust.

Na de pauze ging Juventus nadrukkelijker op zoek naar doelpunten, maar telkenmale stond de fortuinlijke Pegolo op de juiste plek. Mede omdat de dertigjarige Italiaan uitstekend keepte lukte het Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Claudio Marchisio, Marco Borriello, Alessandro Matri geen van allen om het net te vinden. De supporters van la Vecchia Signora schreeuwden in de slotfase om een strafschop, maar mochten zelfs nog blij zijn dat Siena niet naar een gestolen zege counterde.

AS Roma - Internazionale 4-0
AS Roma nadert Internazionale in de Serie A. In de onderlinge ontmoeting in Rome won de ploeg van Luis Enrique gemakkelijk met 4-0, waardoor het op twee punten van de Milanezen komt met een wedstrijd minder gespeeld. De openingsfase van de wedstrijd, die eigenlijk gisteravond zou plaatsvinden, zorgde gelijk voor veel opwinding. Binnen vijf minuten had Fabio Borini openingsdoelpunt op zijn voet, maar zijn schot zeilde naast. Na dertien minuten opende Roma-verdediger Juan alsnog de score. Francesco Totti zette voor en Daniele De Rossi werd gevloerd, wat ruimte opleverde voor de Braziliaan. Hij kopte de 1-0 binnen.

Nog binnen het kwartier testte Diego Milito of Stekelenburg wel wakker was en even later deed Erik Lamela hetzelfde met Júlio César. Beide doelmannen redden adequaat. De 2-0 viel nog voor rust. Borini passeerde in de 41ste minuut Walter Samuel en jeugdinternational schoot binnen met rechts. Dezelfde Borini zou even na rust ook tekenen voor het derde doelpunt. Een pass van Juan bereikte de Italiaan, die zich niet van de wijs liet brengen door de aanwezigheid van Lúcio en Maicon. Buitenspel was het niet en Borini verschalkte de vijandelijke sluitpost koeltjes. Inter stelde er bijzonder weinig tegenover. Bojan Krkic maakte het nog erger: vlak voor tijd zette hij drie verdedigers te kijk en schoot hij zeer knap de 4-0 binnen.

Genoa - Lazio 3-2
Al na tien minuten werd de openingsgoal gemaakt door Genoa. Een corner werd schijnbaar verlengd door Rodrigo Palacio, maar tot ontsteltenis van iedereen belandde de bal in de verre hoek achter Federico Marchetti in het doel van Lazio. Het schitterende doelpunt was de opmaat van een sterke helft van Genoa. Lazio kwam er niet aan te pas en kreeg in de 25ste minuut de 2-0 om de oren. Een schot van Bosko Jankovic werd deels gehouden door Marchetti, maar hij en Marius Stankevicius deden te weinig om de bal van de lijn te houden. Lazio vocht dit seizoen dertien punten bij elkaar uit geslagen posities, dus er was nog hoop.

Aan het einde van de eerste helft werd Lazio kortstondig sterker. Antonio Candreva (tweemaal), Miroslav Klose en Senad Lulic kregen aardige kansen op de 2-1, maar Sébastien Frey stond goed opgesteld. Alle illusies op een overwinning werden in de tweede helft de kop ingedrukt door Genoa. Pas negen seconden stonden de spelers weer op het veld, toen Jankovic voor het eerst in zijn carrière twee keer wist te scoren in een wedstrijd in de Serie A. Na een lange bal ging Javier Garrido onderuit, waardoor de middenvelder makkelijk de derde kon binnenprikken. De scheidsrechter had schijnbaar medelijden met de gasten, gezien de makkelijk gegeven penalty aan Lulic. Christian Ledesma schoot onberispelijk de 3-1 op het scorebord, waarna Alejandro González er zelfs 3-2 van maakte. Daar bleef het bij.

Fiorentina - Udinese 3-2
Udinese denkt stiekem kans te kunnen maken op de landstitel, maar als de topploegen dan een keer steken laten vallen is het natuurlijk wel zaak om zelf te winnen. Dat lukte niet op bezoek bij Fiorentina, al begon het team van coach Francesco Guidolin nog uitstekend: wie anders dan Antonio Di Natale schonk zijn ploeg de leiding. De feestvreugde werd net niet meegenomen naar de kleedkamer, want vijf minuten voor de pauze tekende Stevan Jovetic vanaf de stip voor de gelijkmaker. Tien minuten na de pauze was Mattia Cassani verantwoordelijk voor de 2-1, waarna Jovetic er zelfs 3-1 van maakte. De aansluitingstreffer van Gabriel Torje kwam te laat.