Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Blind past beter als controleur bij Oranje dan Clasie

Laatste update:

In Studio Voetbal van de NOS zonderde Co Adriaanse zich, zoals wel meer, af van de oppositie jegens de bondscoach. De scheidende adviseur van FC Utrecht kon zich best verplaatsen in de handelwijze van Hiddink. Clasie was immers geen vaste waarde bij Oranje. Misschien hadden de trainingen juist bewezen dat Nigel de Jong op die positie toch meer paste in het collectief. De massale kritiek op De Jong, als verkeerde keuze van Hiddink, was meer dan gerechtvaardigd. Clasie had die rol stellig ook beter ingevuld, zeker met meer diepte. Maar de huidige bondscoach had de actieve aanvoerder van Feyenoord pas één keer eerder ingezet. Als invaller tegen Letland, op 16 november in de Arena, gedurende de laatste twintig minuten voor Daley Blind. Onder voorganger Louis van Gaal kwam Clasie tot zijn eerste tien interlands, waarvan zeven in de basis.

Het was opmerkelijk dat niemand Blind aandroeg als alternatief voor De Jong. Terwijl de zoon van Danny Blind, straks opvolger van Hiddink, juist in het duel met Letland als meest defensieve middenvelder functioneerde. Weliswaar in een offensief concept, met vier spitsen, maar op die bewuste zondagavond in Amsterdam bevestigde hij slechts zijn groei in Engeland. De aanwinst van Manchester United verzamelde inmiddels 27 caps, steevast in de basis, meer als linksachter dan in de halflinie. Dat loert ook een beetje als valkuil op de route naar succes. Van Gaal haalde hem op het laatste moment voor 17,5 miljoen euro weg bij Ajax. In Manchester was Blind vooral aangekocht als manusje op het middenveld. Tegen Queens Park Rangers debuteerde hij ook op die centrale plaats tussen verdediging en aanval.

Hij handhaafde zich vrij soepel in de Premier League, maar werd meegesleurd met de grillige reeks van mutaties in het elftal van United. Met als dieptepunt de uitschakeling in de FA Cup, half maart tegen Arsenal, waar ook Blind ten onder ging in de chaos van het eigen spel. Dat was voor Van Gaal kennelijk het keerpunt van al het gescharrel met de opstelling. Sindsdien hield hij vast aan een meer solide systeem, met Blind als linksachter en Juan Mata, Ashley Young en vooral Marouane Fellaini (aanvankelijk afgedaan als miskoop) als stuwende krachten op het middenveld. Daarvoor stond nog Wayne Rooney als immer dreigende spits. Tegen Aston Villa kluisterde hij Ángel Di María, met 75 miljoen euro de duurste versterking, langdurig op de bank.

Uitgerekend in de periode dat Blind in Engeland tamelijk constant als linksachter moet fungeren, schoof Hiddink hem tegen Spanje op naar de post van controleur op het middenveld. Daarmee greep de bondscoach terug op zijn visie tegen Letland, met Jetro Willems ook nog eens als linkerverdediger. Na de malaise tegen Turkije was hij, zei hij, van plan Clasie nu wel toe te voegen aan het team, maar de knieblessure doorkruiste dat voornemen. En duwde hij vervolgens Blind vooruit naar de linie met Wesley Sneijder en Davy Klaassen als belangrijkste experiment in deze oefenwedstrijd.

Ofschoon de Spanjaarden amper zin hadden in het partijtje, spoorde het trio Sneijder-Blind-Klaassen tijdens het eerste half uur Oranje aan tot een geslaagde boetedoening voor het gestuntel van drie dagen eerder. Deze samenstelling van het zogenaamde middenrif openbaarde zich met stip als de nummer één in het rijtje van probeersels sinds de terugkeer van Hiddink als bondscoach. Met als kanttekening dat van de drie de Klaassen na rust te vroeg opgebrand leek. Het mag misschien weinig waarde hebben, maar met name Blind diende zich aan als de potentiële kapitein van het Nederlands elftal. Dankzij zijn emigratie naar de Premier League, waar de 25-jarige Amsterdammer in nog geen jaar het nodige bijleerde. Wellicht een bruikbare tip voor Clasie. En nu maar hopen dat Hiddink niet weer gaat rommelen met de volgende formatie.

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Wie zie jij het liefst als controleur bij Oranje?

Meer nieuws

Lengte van uitleveringsproces Quincy Promes hangt af van deze twee factoren
0
Feyenoorder ben je voor de lol: hoe Arne Slot het plezier terugbracht
12
Anwar El Ghazi regelt grote namen in benefietwedstrijd voor Gaza
2
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
20
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
16
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
7

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties