Boeiend gevecht tussen AZ en Feyenoord levert geen winnaar op

John van den Brom had zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van het met 3-2 verloren duel met Heracles Almelo. Ron Vlaar ontbrak met een blessure en werd vervangen door Ricardo van Rhijn, terwijl Gudmundsson in plaats van Mats Seuntjens speelde. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst bracht dezelfde elf spelers in het veld die twee weken geleden met 4-2 wisten te winnen van NAC Breda. Van den Brom leek een tactisch plan te hebben bedacht, waarmee hij de Rotterdammers verraste.

AZ blufte Feyenoord af en stond al vroeg op voorsprong in Alkmaar. Nadat een schot van Oussama Idrissi nog over was gegaan, was het na vijf minuten spelen wel raak. Slordig balverlies van Berghuis leidde een vlotlopende aanval van AZ in, waarna Fredrik Midtsjö de bal over nam. Via Guus Til en Boadu kreeg Gudmundsson het leer voor de voeten in het strafschopgebied, waarna hij koel de openingstreffer tegen de touwen schoof: 1-0. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Feyenoord beetje bij beetje beter in de wedstrijd.

Tonny Vilhena kreeg de eerste kans namens de bezoekers, maar stuitte op AZ-doelman Marco Bizot. Even later verscheen Jordy Clasie vrij op de rand van het strafschopgebied. De wat wilde poging van de middenvelder werd gekraakt door een verdediger van AZ. Na een half uur spelen sloeg het noodlot toe voor Boadu. De zeventienjarige spits werd ten val gebracht na een sliding van Eric Botteghin, kwam verkeerd terecht en verdraaide zijn enkel op zeer lelijke wijze. Björn Johnsen werd als vervanger van Boadu in het veld gebracht.

Feyenoord kwam vijf minuten voor rust op gelijke hoogte. Vilhena bleef na een rush op de been en wist Sam Larsson te bereiken. De Zweedse buitenspeler vond op zijn beurt Berghuis voor het doel, die van dichtbij de 1-1 binnen schoot. Na rust kwam AZ sterker uit de kleedkamer, wat resulteerde in kansen voor Johnsen, Van Rhijn en Jonas Svensson. De eerste grote kans voor Feyenoord in de tweede helft viel na een kwartier te noteren. Botteghin kon op aangeven van Vilhena vrij inkoppen, maar zag Bizot reddend optreden.

In de laatste twintig minuten ontspon zich een boeiend voetbalgevecht, met mogelijkheden over en weer. Bij AZ maakte Adam Maher zijn rentree, terwijl Van Bronckhorst de Colombiaanse aanwinst Luis Sinisterra voor de tweede keer dit seizoen minuten liet maken in de hoofdmacht en Nicolai Jörgensen voor het eerst dit seizoen binnen de lijnen bracht. Desondanks kwamen beide ploeg niet meer tot scoren, waardoor het duel onbeslist eindigde. Voor AZ wacht nu volgende week een uitwedstrijd tegen FC Groningen, terwijl Feyenoord FC Utrecht ontvangt.