Borussia Dortmund knokt zich voorbij muur, Hertha BSC gevloerd

Borussia Dortmund - Hannover 96 1-0
Zonder Pierre-Emerick Aubameyang oogde Borussia Dortmund voorin niet kwetsbaar, maar het afronden was wel een probleem. Dat kwam mede door Hannover 96 vakkundig een muur opwierp voor het eigen doel, waar die Schwarz-Gelben maar met moeite doorheen kwam. Vroeg in de wedstrijd kreeg Marco Reus wel een dot van een kans, maar Ron-Robert Zieler hield hem tegen. Reus was daarna ook levensgevaarlijk met een vrije schop, die tegen de lat vloog. Zijn tweede poging vanuit een dood moment was niet lastig voor Zieler. De doelman was vrijwel kansloos toen Neven Subotic daarna ook een mogelijkheid kreeg om te scoren, maar de verdediger werkte de bal toch nog over.

De gasten uit Hannover kregen in de eerste helft welgeteld één kans, maar André Hoffmann maakte die niet af. Roman Bürki kon pareren en voorkwam zo dat zijn team onder toeziend oog van bijna 81.000 toeschouwers met een kater de rust in ging. Thomas Tuchel hield de boel intact in de tweede helft en wachtte met nieuwe gezichten. Dat pakte goed uit, want de zeer kostbare Mkhitaryan zorgde met een daverend schot van twintig meter afstand voor de dik verdiende 1-0. Voor de Armeniër was het alweer doelpunt nummer acht dit seizoen, naast zijn twaalf assists. De voorsprong op Hertha BSC bedraagt nu dertien punten.

VfB Stuttgart - Hertha BSC 2-0
Hertha BSC verloor op 28 november voor de laatste keer in de Duitse competitie, maar moest nu het hoofd buigen voor VfB Stuttgart. De ijzersterke Schwaben wonnen hun vier laatste competitieduels en bonden nu ook de nummer drie uit Berlijn aan de zegekar. Serey Die groeide vijf minuten onderweg in de tweede helft uit tot matchwinner door de rebound binnen te mikken en de keeper van Hertha kansloos te laten. Even later was John Brooks aan de andere kant dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Filip Kostic werd namens de thuisclub ook gevaarlijk: de ex-speler van FC Groningen schoot echter naast. Zijn tweede poging in minuut 84 vloog er wel in en bracht VfB Stuttgart in veiligheid.

SV Darmstadt 98 - Bayer Leverkusen 1-2
Bayer Leverkusen is dit seizoen erg afhankelijk van spits Javier Hernández, die in competitieverband al dertien treffers maakte. Chicharito is momenteel echter geblesseerd en de afwezigheid van de Mexicaan deed zich voelen tegen promovendus Darmstadt. Bayer Leverkusen speelde een dramatische eerste helft, die door een doelpunt van Sandro Wagner in 1-0 eindigde. De treffer uit de rebound was voor Darmstadt de eerste thuistreffer na 331 'droge' minuten. Na rust speelde Bayer Leverkusen veel beter en Darmstadt-verdediger Aytaç Sulu verlengde de bal uit een vrije trap per ongeluk tot in zijn eigen doel (1-1). Na de gelijkmaker zetten de bezoekers alles op alles om de zege uit het vuur te slepen en dat lukte: Julian Brandt was de gevierde man.

Werder Bremen - TSG Hoffenheim 1-1
Door het vertrek van Huub Stevens is Nagelsmann met zijn 28 jaar de jongste trainer ooit in de historie van de Bundesliga. De piepjonge oefenmeester kende een droomstart bij zijn debuut als eindverantwoordelijke, want de door Leicester City verhuurde Andrej Kramaric kopte binnen tien minuten via de rug van een verdediger raak. Een andere huurling trok de stand al snel weer gelijk. Papy Djilobodji, contractspeler van Chelsea, werkte de bal binnen uit een hoekschop. Beide clubs verkeren in degradatienood en beide clubs kunnen de punten erg goed gebruiken, maar Hoffenheim moest wat pas op de plaats maken toen Kramaric met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Met tien hield Hoffenheim stand; Nagelsmann debuteerde met een punt.

VfL Wolfsburg - FC Ingolstadt 2-0
Vorig seizoen was VfL Wolfsburg de belangrijkste concurrent van het ongenaakbare Bayern München, maar dit voetbaljaar wil het nog niet vlotten. In de brede subtop kunnen een paar punten echter een wereld van verschil betekenen en dus kon trainer Dieter Hecking de overwinning op FC Ingolstadt 04 uitermate goed gebruiken. Megakoop Julian Draxler schoof de bal binnen voor de 1-0 en dat betekende een clubrecord voor die Wölfe: nooit eerder scoorde de club 41 wedstrijden op rij. Niet veel later stond het ook 2-0, toen Robin Knoche het laatste zetje gaf uit een hoekschop. Na rust haalde VfL Wolfsburg de voet van het gaspedaal en daardoor daalde ook de amusementswaarde van de wedstrijd. Ingolstadt werd nog een keertje gevaarlijk, de thuisploeg helemaal niet meer.