Borussia heeft kwartfinale dankzij unieke openingsfase in zicht

In de geschiedenis van het miljoenenbal gebeurde het nog nooit eerder dat een uitploeg twee keer scoorde in de eerste vijf minuten van een wedstrijd en Borussia zorgde dus voor een unieke prestatie. Marco Reus was bij beide doelpunten betrokken: eerst stormde hij in de vierde minuut het strafschopgebied in en werd hij van de bal gezet, maar Henrikh Mkhitaryan was alert en kon de score daardoor alsnog openen. Slechts een minuut hierna verdubbelde Reus zelf de marge, door na een handig tikje van Kevin Grosskreutz hard uit te halen. De supporters van Zenit die naar het ijskoude Petrovskiy Stadium waren gekomen wisten niet wat zij meemaakten.

Meer: Marco Reus hakt knoop door en vertrekt na 12 jaar bij Borussia Dortmund

De thuisploeg kwam er niet aan te pas en al na een kwartier spelen liet Andrei Arshavin zich vervangen door Anatoliy Tymoshchuk. Daarmee leverde Zenit toch heel wat creativiteit in en Borussia bleef in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij. De bezoekers kregen ook een paar mogelijkheden om verder uit te lopen, maar een kopbal van Robert Lewandowksi ging over, een schot van Reus net naast en een vrije trap van Reus werd gepakt door Yuri Lodygin. Namens Zenit liet alleen Hulk van zich horen, maar Roman Weidenfeller werd niet serieus op de proef gesteld en Borussia leek halverwege de wedstrijd dan ook op weg naar een simpele overwinning.

Tien minuten na rust deed Zenit echter wat terug. José Salomón Rondón stond buitenspel, maar de vlag bleef omlaag en daardoor ging de aanval verder. Na een onoverzichtelijke situatie raakte Rondón de paal, waarna Oleg Shatov op de goede plek stond om de aansluitingstreffer binnen te schieten. Zenit geloofde nu weer in een positief resultaat, maar Borussia herstelde de marge van twee al snel, dankzij een treffer van Lewandowski. De spits werd met een lage voorzet gevonden door Lukasz Piszczek en schoof vervolgens eenvoudig binnen. Ook nu kwam Zenit weer terug in de wedstrijd, maar net als de eerste keer bleef het ook nu maar kort spannend.

De manier waarop Zenit op 2-3 kwam, was gelukkig. Viktor Fayzulin rende het strafschopgebied in en knalde daar op de stil staande Piszczek, die tot zijn verbazing het fluitsignaal hoorde klinken en een gele kaart kreeg. Zenit kreeg dus een goedkope strafschop, die feilloos werd binnengeschoten door Hulk, maar anderhalve minuut later stond het alweer 2-4: nu tikte Reus de bal opzij naar Lewandowski, waardoor de Pool zijn tweede van de avond kon maken. Zenit probeerde in het restant nog wel om iets terug te doen en werd nog gevaarlijk via Hulk en Axel Witsel, maar Weidenfeller liet zich nu niet meer passeren. De return in Duitsland staat voor 19 maart op het programma en Borussia mag dan gaan proberen om het laatste stapje naar de volgende ronde te zetten.