Botteghin doet oude club de das om met rake kopbal

De nummers negen en acht van Nederland deden hun best er een wedstrijd van te maken, maar aanvallend was het relatief onmachtig wat beide teams lieten zien. Misschien kwam dat ook wel door de prima defensie. De eerste mogelijkheden waren allemaal voor PEC, dat het probeerde via Furdjel Narsingh en Jesper Drost. De boogbal en het vlammende schot dat zij afleverden troffen echter geen doel. Fred Benson kreeg de beste kans, maar schoot over na slecht verdedigen van Johan Kappelhof.

FC Groningen, dat vorige week knap wist te winnen in de uitwedstrijd tegen PSV, zette er voor rust niet veel tegenover. Tjaronn Chery probeerde het een keer met een verdekt schot en Botteghin kopte halverwege de eerste helft in de handen van Diederik Boer. Achterin bracht het zichzelf nog bijna in de problemen, toen Lorenzo Burnet een strakke terugspeelbal gaf op Marco Bizot. Het leidde tot een uitbarsting bij de doelman, maar de tegentreffer bleef FC Groningen bespaard.

In de tweede helft zat de grootste spanning 'm in de beginfase. Een scherpe corner van PEC Zwolle ging er bijna zomaar in en daarna kon FC Groningen meteen counteren, maar het schortte in de afronding. Trainer Erwin van de Looi, die de wedstrijd verplicht op de tribune uitzat, kon er aantekeningen van maken voor de resterende drie wedstrijden tegen NAC, Roda JC en Heracles Almelo. Langs de lijn werd hij vervangen door zijn assistent Dick Lukkien. Binnen de lijnen bleven doelpunten maar uit.

Met nog twintig minuten te gaan kwam er echter weer wat leven in de wedstrijd. Eerst scheerde een schot van Ryan Thomas net naast en een paar minuten later kopte Botteghin de bezoekers op voorsprong, uit een voorzet van Maikel Kieftenbeld. De verdediger stak verontschuldigend zijn handen in de lucht, uit respect richting zijn oude club PEC. De Zwollenaren moesten daarna wel komen en deden dat ook, maar Bizot redde met de voet op een schot van Bart van Hintum. In de spannende slotfase werden de kleine kansen die er nog kwamen niet afgemaakt. FC Groningen heeft nu al driemaal op rij gewonnen; eerder versloeg het Vitesse (3-1) en PSV (2-3).