Brazilië ontsnapt na strafschoppen aan eliminatie

De vijandigheden tussen de beide landen waren voelbaar op de tribunes; de supportersgroepen hielden zich niet stil tijdens het volkslied van de opponent en op het veld ging het in de Zuid-Amerikaanse kraker ook hard tegen hard. De eerste helft was hectisch, stond bol van de overtredingen en werd afgesloten met 1-1. Het gastland slaagde er aanvankelijk niet in om de Chilenen bij het nekvel te grijpen, maar kwam na achttien minuten wel op voorsprong in Estádio Magalhães.

David Luiz zette Gonzalo Jara onder druk bij een doorgekopte voorzet en daardoor werkte de verdediger van Chili in zijn eigen doel. De treffer kwam echter wel op de naam van Luiz te staan. Brazilië kon met een bevrijd gevoel de wedstrijd vervolgen, mede doordat Chili geen grip kreeg op het duel en het allemaal moeilijk kon belopen. Na ruim een halfuur kwam La Roja echter plots langszij: Alexis Sánchez strafte laconiek uitverdedigen af en schoot diagonaal raak.

Na de gelijkmaker besloot Brazilië het doel van Claudio Bravo te bestoken. Neymar was gevaarlijk met een kopbal, Fred mikte over en een schot van Daniel Alves werd gekeerd door Bravo. De eerste 45 minuten verveelden geen moment en ook de tweede helft was niet saai. De thuisploeg dacht tien minuten na rust op voorsprong te komen, maar Hulk had de bal met de hand meegenomen en werd teruggefloten door Howard Webb. Scolari was woedend en haalde verhaal bij de scheidsrechter.

De spanning op de tribunes sloeg over op de Braziliaanse spelers. Zij gingen namelijk nerveuzer en daardoor ook slordiger spelen en mochten Júlio César op hun blote knieën danken dat het na 65 minuten niet 1-2 werd. De doelman voorkwam met een ultieme reflex een doelpunt van Charles Aránguiz. De roodhemden hadden het goede spel van de groepswedstrijden hervonden en kregen de wedstrijd steeds beter onder controle. Chili kwam evenwel niet tot scoren en de beste kansen waren nog voor Brazilië.

Invaller Jô kon een voorzet echter niet verzilveren en Hulk stuitte op Bravo. Er moest een verlenging aan te pas komen en hierin begon de vermoeidheid aan beide kanten zijn tol te eisen. Het tempo daalde, al zette Brazilië in het slot van de eerste helft wel aan. Onder anderen Hulk deed een poging en Mauricio Pinilla ramde in minuut 120 tegen de lat. Brazilië won de bijzonder spannende strafschoppenserie met 3-2. Pinilla, Sánchez en Jara misten namens Chili, terwijl Hulk en Willian bij Brazilië niet vanaf elf meter tot scoren kwamen.