Cardozo velt Fener en laat Benfica terugkeren in Amsterdam

Zonder de geschorste Ola John ging de thuisploeg van Jorge Jesus vurig op zoek naar een vroege openingstreffer in het eigen Estádio da Luz. De ploeg die nu dertien van de laatste veertien thuiswedstrijden in de Europa League wist te winnen, begon ook veel sterker tegen het bezoek uit Turkije. Fenerbahçe werd teruggedrongen op de eigen helft en na negen minuten was de schade die Benfica in Aziatisch Istanbul had opgelopen, al gerepareerd. Op aangeven van Lima trof Nicolás Gaitán via de binnenkant van de paal doel en Fener had geen antwoord op de stormloop van de club uit Lissabon. Na een kwart wedstrijd kwam men echter wel op gelijke hoogte.

Ezequiel Garay maakte hands en Stéphane Lannoy legde het leer op de stip, al had hij niet gezien dat Moussa Sow even ervoor in buitenspelpositie stond. Kuyt benutte het buitenkansje en de huidige nummer twee van de Süper Lig kreeg ook meer grip op het duel. Sow kreeg na een halfuur zelfs een goede mogelijkheid op de 1-2, maar hij punterde naast. Aan de overzijde volleerde Cardozo net over en hij appelleerde even later om een strafschop, maar Lannoy wilde er niet aan en kreeg het flink te verduren van de spelers van de gastheer. Die strafschop had de thuisploeg evenwel niet nodig om op voorsprong te komen, want Cardozo gaf na 35 minuten Volkan Demirel met een verdekt en laag schot het nakijken.

Het betekende de achttiende treffer van de Paraguayaan sinds de invoering van de Europa League, alleen Radamel Falcao was vaker trefzeker met dertig goals. Het tempo was moordend in de hoofdstad en de bezoekers van Aykut Kocaman kregen ook nog een uitstekende mogelijkheid voor de noodzakelijke pauze, maar Kuyt trof het zijnet. De gasten konden wel leven met de minimale achterstand, want Benfica moest nóg een keer scoren om zich te plaatsen voor de finale. De koploper van de Liga Sagres ging net als in de eerste helft in het tweede bedrijf snel op jacht naar een treffer en Cardozo kreeg vijf minuten na rust een uitstekende kans, maar hij mikte net naast.

De druk hield aan en het was wachten op de 3-1 voor Benfica. Die viel uiteindelijk halverwege de tweede helft; na een verre ingooi van Maxi Pereira frommelde Luisao de bal tot bij Cardozo, die van dichtbij niet faalde. De Turken kwamen er gewoonweg niet meer aan te pas en hadden geluk dat Lima twintig minuten voor tijd op Volkan stuitte. Kocaman bracht een kwartier voor tijd Miroslav Stoch in de ploeg ten koste van verdediger Joseph Yobo en ging dus met meer risico spelen. Behoudens een schotje van de Slowaak in de korte hoek liet Fener in aanvallend opzicht niets meer zien en hierdoor spatte de droom van vele Turken in duigen.