Celtic baalt van late tegengoal, Boëtius debuteert bij FC Basel

FC Basel - Maccabi Tel Aviv 2-2
Jean-Paul Boëtius begon op de bank bij de Zwitsers: hij maakte nog geen minuten in het eerste, maar woensdag kwam het er dan van. De aanvaller zag hoe zijn club Marc Janko al gauw geblesseerd kwijtraakte en moest vervangen door Shkelzen Gashi. Een kwartier daarna, er stond toen net een half uur op de klok, brak Eran Zehavi de score prachtig open. De middenvelder werd frappant genoeg totaal niet aangepakt op weg naar 'de zestien' en haalde vanaf de rand schitterend de trekker over. Zijn schot verdween in de bovenhoek (0-1). FC Basel schrok ervan wakker en acht minuten later stond het gelijk. Matias Delgado schoot een strafschop binnen na een overtreding van Tal Ben Haim.

In de tweede helft dacht Daniel Hoegh een kwartier voor het einde de voorsprong te pakken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. FC Basel bleef desondanks strijden voor de winst en kreeg aanvankelijk loon naar werken. Twee minuten voor het einde sloeg Breel Embolo toe voor de Zwitsers: met een goed laag schot verschalkte hij de keeper van de Israëliërs en maakte hij de uitgangspositie rianter. Boëtius was er toen ook al bij: met nog een ruime twintig minuten op de klok was de ex-Feyenoorder ingevallen voor doelpuntenmaker Delgado. De winst leverde de goal van Embolo echter niet op, want in de zesde (!) minuut van de blessuretijd kopte Zehavi toch de 2-2 nog binnen en dus voelt Maccabi zich de morele winnaar.

Celtic - Malmö FF 3-2
Vorig seizoen miste Celtic de groepsfase van de Champions League, omdat het zich in de laatste voorronde verslikte in NK Maribor. Nu is kwalificatie voor het hoofdtoernooi wel in zicht. De Schotten openden als een duveltje uit een doosje en al in minuut drie maakte Leigh Griffiths de 1-0. Stefan Johansen gaf een prachtpass met links op de vrijstaande Griffiths, die weinig tijd nodig had en het goed afmaakte. Malmö stond bij die goal te slapen, maar de Zweden waren zeven minuten later nog niet wakker. Uit een hoekschop van Johansen vanaf rechts kopte Nir Biton de tweede al binnen en een droomavond leek in de maak.

Dat werd het uiteindelijk ook, zij het niet met een forse uitslag. Celtic hield de touwtjes in handen en bijna maakte Johansen zelf de derde, maar zijn schot werd geblokt. Het bezoek uit Zweden hield zich ook niet meer stil en Vladimir Rodic probeerde het een keer van afstand. Oscar Lewicki op zijn beurt kopte over en Craig Gordon kon een schot van Jo Inge Berget eenvoudig pakken. Diezelfde Berget scoorde na rust wél, nadat Malmö de druk erop zette en Virgil van Dijk al drie diepe ballen had weggekopt. Berget, de man die vorig seizoen nog op huurbasis voor Celtic speelde, profiteerde van slordigheid bij de thuisclub en volleerde in minuut 52 snoeihard de aansluitingstreffer binnen.

Nikola Djurdjic probeerde ook maar meteen de gelijkmaker te forceren, maar stuitte op keeper Gordon. Celtic raakte niet van de wijs van de dadendrang van Malmö en Griffiths tekende voor zijn tweede van de avond, een kwartier na rust. Hij onderschepte een verkeerd weggekopte bal en kopte zelf bijna achterwaarts raak voor de Schotten: doelman Johan Wiland kwam er simpelweg niet aan door de bijzonder curve. Griffiths werd later vervangen door Nadir Ciftci, maar die maakte niet nummer vier. Berget zorgde wel voor de zeer late 3-2 na een hoekschop en dus zal Malmö zeker kansen zien.

Skënderbeu - Dinamo Zagreb 1-2
Skënderbeu speelde nog nooit in het hoofdtoernooi van de Champions League en het is maar de vraag of het nu wel zal lukken. De Albanezen versloegen in de voorgaande ronden Crusaders en Milsami en kwamen nu met 1-0 voor tegen Dinamo Zagreb, dat door velen als de favoriet werd gezien. De eerste serieuze kans was voor de Kroaten en kwam via Marko Rog. Die stoomde op richting het doel van Skënderbeu, maar schoot net naast. Poging nummer twee vloog tegen de lat en kwam op naam van El Arbi Soudani, die een crosspass met het hoofd tegen het aluminium werkte. Skënderbeu had dus wat geluk, maar kwam vervolgens zelf goed op voorsprong.

Het team van Mirel Josa zette de eerste mogelijkheid ('37) om in klinkende munt: veteraan Bledi Shkëmbi mikte een vrije schop via de paal binnen en liet het stadion feestvieren. Spannend was het niet, maar de gedachte dat Skënderbeu de eerste ontmoeting misschien winennd zou afsluiten zorgde wel voor adrenaline. Zo'n twintig minuten onderweg in de tweede helft vocht Dinamo zich echter terug en Soudani was de man die het deed. Toen Josip Pivaric diep in de blessuretijd ook nog de 1-2 maakte gingen de hoofden bij de thuisclub teleurgesteld omlaag. De groepsfase bereiken lijkt een utopie.