Chelsea naar eindstrijd na monoloog van Barcelona

Barcelona had 43 minuten nodig om voor de ommekeer in de tweestrijd te zorgen, maar toch was er geen vreugde bij het horen van het rustsignaal. Chelsea schoot in het eerste bedrijf slechts twee keer op het doel van Victor Valdés en benutte één van haar mogelijkheden. Chelsea startte in dezelfde opstelling als in Londen en vertrouwde op een ingeving van Didier Drogba. In de eerste twintig minuten had Barcelona moeite om de defensie van de Londenaren te kraken. Messi schoot al vroeg in het zijnet en na een goede combinatie met Cesc Fàbregas stuitte de Argentijn op Petr Cech. Chelsea, dat in de twaalfde minuut al moest wisselen door een blessure bij Gary Cahill, kwam niet verder dan een inzet van de altijd gevaarlijke Drogba in het zijnet.

Guardiola, die Gerard Piqué al vroeg moest vervangen door Daniel Alves, zag hoe de dominantie van Barcelona tien minuten voor rust werd beloond. Na een goede pass vanaf links van Isaac Cuenca werkte Sergio Busquets de bal tegen de touwen: 1-0. Twee minuten later stond Chelsea met tien man op het veld. John Terry plaatste zijn knie in de rug van Alexis Sánchez en mocht vertrekken. Barcelona verhoogde de druk op de helft van Chelsea en verdubbelde vlak voor rust de voordelige marge. Messi behield het overzicht en Andrés Iniesta schoot diagonaal raak: 2-0. Chelsea had echter het laatste woord in de slotseconden van de eerste helft. Na een perfecte pass van Frank Lampard werkte Ramires de bal op heerlijke wijze over Valdés: 2-1.

Barcelona startte sterk aan de tweede helft, maar was ongelukkig in de afwerking. Een inzet van Iniesta ontbeerde precisie en zelfs een strafschop was niet aan Barcelona besteed. Na een één-twee met Messi werd Fàbregas door Drogba onderuit gehaald en mocht Messi vanaf elf meter aanleggen. De lat stond een doelpunt van de Argentijn in de weg. Chelsea groeiede wederom uit tot een taaie tegenstander voor Barcelona, dat het volledige team van Di Matteo op haar eigen helft terugdrong. Tot veel kansen leidde dat echter niet. Cech keerde een inzet van Cuenca, een poging van Alexis ging naast en derhalve koos Guardiola ervoor om Cristian Tello, die tegen Real Madrid in de basis stond, en Seydou Keita in het veld te brengen.

Chelsea bleef rustig onder de monoloog van Barcelona, dat de bal continu bleef passen maar zelden een gaatje in de defensie vond. Na een kopbal van Daniel Alves leek Busquets voor zijn tweede van de avond te zorgen, maar zijn inzet was te hoog. Een doelpunt van Alexis werd afgekeurd wegens buitenspel van Alves en luttele minuten later trof Messi de paal. In blessuretijd profiteerde invaller Fernando Torres van de ruimte achterin bij Barcelona en zorgde hij voor de eindstand: 2-2.