Chelsea sneuvelt en zorgt voor negatief unicum

Shakhtar Donetsk - Juventus 0-1
In de wetenschap dat een gelijkspel zou volstaan voor de volgende ronde, hinkt Juventus op twee gedachten. Van de ene kant zou een treffer bevrijdend werken, maar het risico op een tegendoelpunt weerhield de Italianen van al te aanvallende intenties. Omdat het reeds gekwalificeerde Shakhtar niet meer hoefde, viel er de eerste 45 minuten niet bijster veel te beleven in de Donbas Arena. Enige serieuze moment van opwinding was een handsbal van Fernandinho in de eigen zestien, maar scheidsrechter Jonas Eriksson legde de bal niet op de stip. Op slag van rust nam Sebastian Giovinco het doel van Shakhtar nog maar eens van afstand onder vuur, maar zonder succes.

Dat succes kwam er tien minuten na rust wel. Even nadat Andrea Pirlo met een bekeken bal de lat had geraakt, nam Juventus namelijk alsnog de leiding. Giovinco zag zijn inzet door Oleksandr Kucher in eigen doel gewerkt worden. Shakhtar raakte nadien nog wel de paal, maar kon de achterstand niet meer wegpoetsen. Zodoende voegt de Italiaans landskampioen zich bij de Oekraïners en mag de ploeg van Antonio Conte zich opmaken voor de achtste finales, die in februari 2013 zullen aanvangen.

Chelsea - FC Nordsjaelland 6-1
Voor het eerst in de geschiedenis gaf een scheidsrechter liefst drie strafschoppen in maar zes minuten tijd. De beslissingen van Bas Nijhuis werden echter niet optimaal benut. Na een handsbal van Gary Cahill stopte Petr Cech de strafschop van Nicolai Stokholm. Mikkel Beckmann maakte even later ook hands, maar Eden Hazard stuitte vanaf elf meter op Jesper Hansen. In de 38e minuut was het wel raak. Na hands van Patrick Mtiliga benutte David Luiz zijn elfmetertrap: 1-0. In de extra tijd maakte Fernando Torres een einde aan zijn doelpuntloze weken. Na voorbereidend werk van Victor Moses kreeg hij de bal in tweede instantie achter Hansen: 2-0.

Het tweede bedrijf was nog geen twintig seconden oud toen FC Nordsjaelland op 2-1 kwam. Twente-huurling Joshua John rondde heerlijk af en bracht de bezoekers ogenschijnlijk terug in de wedstrijd. FC Nordsjaelland kreeg echter een pak slaag. Luttele minuten later kopte Cahill de 3-1 tegen de touwen en na een klein uur spelen profiteerde Torres van een goede combinatie met Hazard: 4-1. In de 63e minuut pikte ook Juan Mata een doelpunt mee, na voorbereidend werk van Hazard. Het was voor Mata, clubtopscorer van the Blues, zijn negende van het seizoen. Oscar bepaalde in de 71e minuut de eindstand toen Mata de bal veroverde en de invaller niet over het hoofd zag : 6-1.