Chelsea verpest rentree Afellay; Van Dijk ziet Salah schitteren

Chelsea - Stoke City 5-0
Dit seizoen incasseerde Stoke het hoogste aantal doelpunten van alle Premier League-clubs en ook zaterdag ging het hard. Chelsea kwam geen moment in de problemen voor eigen publiek en leidde na negen minuten al met 2-0. Antonio Rüdiger opende de score met een kopbal uit een indraaiende vrije trap van Willian, waarna Danny Drinkwater de marge verdubbelde met een prachtige volley in de kruising van buiten het strafschopgebied. De schade werd halverwege de eerste helft nog groter door toedoen van Pedro, die vanaf de rand van het zestienmetergebied de linkerhoek uitzocht.

Het was alweer het 21ste competitiedoelpunt van Chelsea van Spaanse makelij; in de grote vijf competities heeft geen enkele ploeg er meer. Ook in de tweede helft bleef Stoke machteloos op Stamford Bridge. Het bleef lang 3-0 en dat was te danken aan Jack Butland, die De keeper had bijvoorbeeld een knappe redding in huis op een inzet van Pedro, maar was kansloos na een strafschop van Willian in minuut 73. De Braziliaan was zelf omver geduwd in het strafschopgebied door Geoff Cameron. Kort daarvoor was Ibrahim Afellay naar de kant gehaald bij de bezoekers. De eindstand werd bepaald door Davide Zappacosta, die van afstand zijn eerste Premier League-doelpunt maakte.

Liverpool - Leicester City 2-1
Van Dijk zal niet onder de indruk zijn geweest van het verdedigen van Liverpool bij de openingstreffer van Jamie Vardy, aangezien de Engelsman na een assist van de helemaal vrijstaande Riyad Mahrez binnen kon tikken. Salah leek zijn ploeg daarop alweer snel op gelijke hoogte te zetten, maar de paal stond een treffer van de Egyptenaar in de weg. Met een wegens buitenspel afgekeurde goal van Sadio Mané en een schot dat naast ging van Salah waren the Reds in de eerste helft nog twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar de ploeg van Jürgen Klopp wist pas in de tweede helft het net te vinden.

? '52 1-1: Mohamed Salah
? '76 2-1: Mohamed Salah ????

Geplaatst door voetbalzone op zaterdag 30 december 2017

Mané vond Salah met een knappe hakbal, waarna de topscorer een tegenstander uitkapte en koeltjes afrondde. Een ruime vijf minuten later kreeg de aanvaller ook de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar zijn poging zeilde over het doel van Kasper Schmeichel. Mané scoorde daarna weer uit buitenspelpositie, waardoor Liverpool en Leicester met een 1-1 stand de slotfase in gingen. Daarin bewees Salah opnieuw de man in vorm te zijn door knap weg te draaien bij Harry Maguire en ook de 2-1 binnen te prikken. Georginio Wijnaldum kwam een paar minuten voor tijd nog in het veld om de doelpuntenmaker af te lossen.

Watford - Swansea City 1-2
Swansea City ging dinsdag met ruime cijfers onderuit bij Liverpool en de laagvlieger heeft zich zaterdagmiddag in de eerste wedstrijd onder Carlos Carvahal knap weten te herpakken tegen een prima draaiend Watford. André Carrillo zorgde na ruim tien minuten spelen voor de enige treffer aan de kant van de ploeg van Daryl Janmaat en Marvin Zeegelaar door de rebound na een poging van Richarlison binnen te schieten. Swansea, waar de Nederlandse inbreng beperkt bleef tot invaller Narsingh, had toen al op voorsprong kunnen staan, maar Jordan Ayew raakte bij de enige goede kans van de Welshmen de lat. De Ghanees had in de slotfase echter meer gelukt en zijn intikker zette the Swans naast Watford. Daarmee was het nog niet gedaan, want nadat Heurelho Gomes de bal bij een afstandsschot losliet, kon Narsingh raak schieten en zo voor de eerste uitzege van Swansea sinds eind augustus zorgen.

Swansea City Football Club verlaat de laatste plaats in de Premier League dankzij een precies op de goede plek staande Luciano Narsingh! 😯

Bournemouth - Everton 2-1
Voor de twaalfde keer op rij behoorde Davy Klaassen niet tot de wedstrijdselectie. Everton was de voorgaande zeven officiële duels ongeslagen terwijl Bournemouth al negen wedstrijden wachtte op een zege, maar toch kwam de thuisploeg op voorsprong. Ryan Fraser volleerde raak van dichtbij op aangeven van Joshua King. In de tweede helft kwam Everton toch langszij via Idrissa Gueye. De Senegalees werd bediend met een behendige pass van landgenoot Oumar Niasse en maakte oog in oog met keeper Asmir Begovic geen fout. Het leek bij de 1-1 te blijven, maar in de slotfase maakte Fraser zijn tweede van de middag. Daardoor boekte Bournemouth de eerste zege sinds 18 november (4-0 tegen Huddersfield Town).

Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0-0
Tim Krul begon op de bank tegen zijn oude werkgever, terwijl Davy Pröpper wel een basisplaats kreeg op het middenveld. De afgelopen zomer van PSV overgenomen Oranje-international had het net als heel Brighton echter lastig op St. James' Park, terwijl ook Newcastle er nauwelijks in slaagde om gevaar te stichten voor het doel van Mathew Ryan. Doordat de doelman een halfuur voor tijd knap redde op een kopbal van Dwight Gayle, werd er niet gescoord in het duel tussen de nummers twaalf en zestien van de Premier League.

Huddersfield Town - Burnley 0-0
Jeff Hendrick leek Burnley een vroege voorsprong te bezorgen, maar stond nipt buitenspel. Het doelpunt werd afgekeurd en voor rust werd niet meer gescoord. De bezoekers bleven wel domineren en kregen nog goede kansen via ex-AZ'er Jóhann Berg Gudmundsson en Steven Defour. Zeven minuten na rust leek Scott Arfield te ban te breken, maar zijn inzet werd ternauwernood gekeerd door doelman Jonas Lössl van Huddersfield. In de slotfase moest Lössl opnieuw ingrijpen, toen Nahki Wells zijn oude club van dichtbij pijn kon doen.

Wie eindigt dit seizoen hoger in de Premier League?