Chelsea verslikt zich, Van Aanholt scoort in 'degradatiekraker'

Chelsea - West Bromwich Albion 2-2
César Azpilicueta maakte woensdagavond zijn tweede competitietreffer van dit seizoen en opmerkelijk genoeg was dit tegen dezelfde tegenstander als bij zijn eerste doelpunt: West Bromwich Albion. De verdediger van Chelsea zette zijn ploeg na twintig minuten spelen op voorsprong, door een voorzet van Branislav Ivanovic binnen te tikken. Voor dit moment had Willian al de eerste kans van de wedstrijd gemist (over), terwijl Darren Fletcher gevaarlijk was geworden namens West Bromwich. De supporters van Chelsea hoopten dat de thuisploeg na de openingstreffer van Azpilicueta door kon drukken en Diego Costa kreeg na een hakballetje van Oscar een goede kans om de marge te verdubbelen, maar de spits schoot de bal over.

Dat was een misser met vervelende gevolgen voor Chelsea, want een minuut later viel aan de overkant de gelijkmaker. Craig Gardner vond ruimte voor een schot uit de tweede lijn en haalde vernietigend uit; Thibaut Courtois moest een antwoord schuldig blijven. Chelsea en West Bromwich gingen door dit prachtige doelpunt in evenwicht rusten en in de tweede helft probeerde de thuisploeg de druk wat op te voeren. Veel kansen leverde dit niet op, maar een kwartier voor tijd kwam Chelsea toch op een nieuwe voorsprong, toen Kenedy op aangeven van Willian zijn eerste doelpunt in de Premier League maakte. Het was niet voldoende voor de overwinning, want kort voor tijd kwam West Bromwich via James McClean nog op gelijke hoogte.

Swansea City - Sunderland 2-4
Met Van Aanholt en Jeremain Lens in de basis kende Sunderland een vliegende start. Al na drie minuten tikte Defoe van dichtbij de 0-1 binnen, nadat Lukasz Fabianski een schot van Fabio Borini niet goed had verwerkt. Swansea had niet lang nodig om de achterstand te repareren: Wes Brown ging in de fout tegen André Ayew, waarna Gylfi Sigurdsson vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker tekende. Niet lang na de strafschop was er weer een hoofdrol voor scheidsrechter Graham Scott, toen hij Kyle Naughton van Swansea de kleedkamer instuurde na een charge op Yann M'Vila. Ondanks de rode kaart kwam de ploeg uit Wales nog voor rust op voorsprong. Ayew speelde zichzelf knap vrij na een uittrap van Fabianski en rondde vervolgens uitstekend af.

In de tweede helft lukte het Sunderland alsnog om te profiteren van de overtalsituatie. Van Aanholt was de man van de gelijkmaker: de back kwam naar binnen vanaf de linkerflank en schoot de bal via het lichaam van Federico Fernández in de verre bovenhoek. Na iets meer dan een uur kwamen de bezoekers wederom op voorsprong: Defoe maakte zijn tweede doelpunt van de avond, al flirtte hij wel met buitenspel op het moment dat Adam Johnson de bal voorgaf. De spits zag even later wel een treffer geannuleerd worden wegens buitenspel, maar de hattrick van Defoe volgde even later alsnog: vijf minuten voor tijd was Defoe het meest attent na een voorzet van Van Aanholt. Door de zege hebben the Black Cats nog maar één puntje achterstand op Swansea, dat net boven de degradatiestreep staat.

Stoke City - Norwich City 3-1
Erik Pieters en Ibrahim Afellay stonden in de basis bij Stoke City voor de thuiswedstrijd tegen Norwich City en zij leken een mooie avond tegemoet te gaan, toen de bezoekers al in de eerste helft met tien man kwamen te staan. Gary O'Neil viel Afellay van achter aan, terwijl de bal al bijna uit was gerold, en moest al na een halfuur vertrekken met een directe rode kaart. Stoke profiteerde kort na rust van de overtalsituatie en kwam op voorsprong via Jon Walters, maar het tiental van Norwich gaf niet zomaar op en kwam op gelijke hoogte via een heerlijk schot van Jonny Howson. De veerkracht van the Canaries viel te prijzen, maar toch hield Stoke de drie punten in eigen huis: Joselu maakte met een geplaatst schot de 2-1 en Ryan Bennett zorgde met een eigen goal voor de beslissing.