Chelsea verstevigt koppositie dankzij hattrick Schürrle

Fulham - Chelsea 1-3
Voor hekkensluiter Fulham is de tijd van excuses voorbij en de thuisploeg had dan ook maar één doel tegen Chelsea: winst. De bezoekers lieten echter zien veel meer klasse in huis te hebben, al leidde dat in de eerste helft nog niet tot een treffer. Sterker nog: de beste kans was voor the Cottagers, maar de kopbal van Clint Demspey na een voorzet van Patjim Kasami miste de juiste richting. Chelsea moest het hebben van het onzekere keeperswerk van Maarten Stekelenburg, die tot twee keer toe slecht uitverdedigde en bij zijn laatste slippertje alle geluk had dat Fernando Torres niet profiteerde. De Spanjaard was op slag van rust nogmaals dreigend, maar zag zijn schot eindigen in de handen van de Nederlandse doelman.

Meer: Özil doet harde toezegging als Tottenham niet verliest van Manchester City

Na rust schakelde Chelsea een tandje bij en was er geen houden meer aan voor Stekelenburg en Heitinga, die eveneens in de basis mocht beginnen. Zeven minuten na de hervatting werkte Schürrle op aangeven van Eden Hazard de 0-1 binnen en twaalf minuten later was het definitief gedaan met de hoop van de thuisploeg. Hazard bracht Schürrle wederom in stelling en de Duitser toonde zich andermaal bekwaam: 0-2. Kort daarop maakte hij zijn loepzuivere hattrick compleet: Torres won in de lucht van Dan Burns en stelde Schürrle zo in staat om eenvoudig zijn derde te maken. Fulham redde nog wel de eer via Heitinga. De stopper tekende met een rake kopbal voor de 1-3 eindstand.

Stoke City - Arsenal 1-0
Zonder bankzitter Mesut Özil had Arsenal het, als verwacht, lastig in het Britannia Stadium. Niet dat Stoke zo goed was, maar het felle en soms agressieve voetbal van de gastheren stelden de bezoekers uit Londen wel voor problemen. Zo had Arsenal moeite om gaten te vinden in de afweer van the Potters, waar Pieters overigens de negentig minuten vol maakte. Pas in de laatste minuten voor rust werd het iets leuker: Glenn Whelan zag zijn inzet onschadelijk gemaakt worden door Wojciech Szczesny, waarop Santi Cazorla aan de overkant Asmir Begovic aan het werk zette. De doelman kon net ingrijpen voor Lukas Podolski gevaarlijk kon worden.

Het spelbeeld veranderde ook na rust nauwelijks. Beide ploegen leken zich al vroegtijdig te hebben neergelegd bij een remise en het was zelfs verbazingwekkend te zien hoe Arsenal, dat nog volop in de race is om de titel, geen mogelijkheid kon creëren. Halverwege de tweede helft greep Wenger alsnog in en verving hij Podolski door Özil, maar veel haalde dat niet uit. Sterker nog: tien minuten na het inbrengen van de sterspeler kwam Stoke City op voorsprong. Laurent Koscielny kreeg de bal in zijn eigen zestien tegen de hand en werd teruggefloten. Walters toonde zich vervolgens trefzeker vanaf de strafschopstip. Met een wanhoopsoffensief probeerde Arsenal daarna nog te redden wat er te redden viel, maar veel haalde dat niet uit.

Everton - West Ham United 1-0
Everton en West Ham United deden zaterdagmiddag niet veel voor elkaar onder. In een matige eerste helft kregen beide ploegen ook mogelijkheden, maar Kevin Nolan kreeg de bal niet binnen voor West Ham, terwijl Steven Naismith op Adrián stuitte en Gerard Deulofeu net naast schoot. Kort in de tweede helft had Deulofeu Everton op voorsprong móéten zetten, maar Adrián redde uitstekend, en Steven Pienaar schoot even later over. De druk op het doel van West Ham nam toe en twintig minuten voor tijd kreeg Sylvain Distin een enorme kans op de openingstreffer, maar tot de verbazing van alles en iedereen op Goodison Park tikte hij de bal naast. Aan de overkant schoot Nolan nog over en daardoor leek de wedstrijd te eindigen zoals hij begonnen was.

Romelu Lukaku stapte echter weer naar voren als redder van Everton. De aanvaller stond een maand buitenspel met een blessure, maar was zaterdag weer terug en zette de thuisploeg acht minuten voor tijd op een 1-0 voorsprong, door op aangeven van Leighton Baines binnen te tikken. De blijdschap was enorm bij de Belg, die even later opnieuw probeerde te scoren, maar zijn volley over het doel van Adrián zag vliegen. Het bleef daardoor bij die ene goal en Everton lost Manchester United door de overwinning af als nummer zes van de ranglijst. De geplaagde ploeg van David Moyes heeft nog wel een duel tegoed, maar komt dit weekend niet in actie omdat de geplande tegenstander (Sunderland) zondag de finale van de Capital One Cup speelt tegen Manchester City.

Hull City - Newcastle United 1-4
Tim Krul, Vurnon Anita én Luuk de Jong stonden in de basis bij Newcastle United, dat in de tiende minuut op voorsprong kwam. Slechts 26 seconden nadat Krul een kopbal van Alex Bruce onschadelijk had gemaakt, opende Moussa Sissoko de score. Hull kreeg hierna wel een paar mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar scoorde niet en kwam kort voor rust op een 0-2 achterstand, toen Loïc Rémy een foute terugspeelbal van Maynor Figueroa afstrafte. Een rake kopbal van Curtis Davies betekende kort na de thee de aansluitingstreffer, maar Sissoko bracht Newcastle in veilige haven met zijn tweede van de middag: 1-3. Het moment waar of nagesproken zal worden gebeurde echter twintig minuten voor tijd: Newcastle-manager Alan Pardew nog naar de tribune gestuurd, omdat hij Hull-speler David Meyler duwde en een kopstoot (!) gaf. De coach, die Anita in blessuretijd nog de 1-4 zag maken, moet rekening houden met een flinke schorsing.